5 succesfactoren onboarding

5 succesfactoren voor een goede onboarding bij Webflight

21 apr '22 by Michelle
Marketing medewerken bij webflight
Succesfactoren onboarding

Een nieuwe werkplek is altijd spannend: een andere omgeving, verschillende gezichten die je nog nooit hebt gezien en een hele andere workflow dan dat je misschien gewend bent. Allemaal onderwerpen die uiteraard ook heel leuk zijn. Bij Webflight is het geen must om voordat je begint te kunnen programmeren of een ICT achtergrond te hebben. Onze Mendix consultants leren je hoe je met low-code overweg moet gaan en stomen je klaar voor toekomstige klant uitdagingen.

We willen je graag vertellen hoe het er bij Webflight aan toe gaat, zodat je zelf kunt bepalen of dit bij jou past. In deze blog nemen we je mee door het onboardingsproces van Webflight en laten we vanaf de sollicitatie zien, hoe jouw eerste maand eruit gaat zien!

De sollicitatie

Het doel van ons sollicitatieproces is het ontdekken of wij een goede match zijn. Dit betekent dat wij niet alleen achterhalen of jij aan onze wensen voldoet, maar dat er ook genoeg ruimte is voor jou om te ontdekken of wij bij jou passen. Voordat het officiële gedeelte van het sollicitatieproces begint belt onze recruiter met je voor een kennismaking. Zo weet je al een beetje wie wij zijn en wat wij doen en hebben wij ook al een algemene indruk van jou. 

Nikki, Mendix consultant bij Webflight, is actief betrokken bij de onboarding van nieuwe collega’s. Ze vertelt het volgende over het sollicitatieproces: “De eerste ronde is een gesprek met een van onze consultants, dit kan digitaal of op kantoor, wat voor jou fijn is. In dit gesprek kijken we naar wie jij bent, waar jij energie van krijgt en wat jouw ambities zijn. Verder vertellen we over Webflight en onze ervaringen en is er ruimte voor al jouw vragen. De tweede ronde is een cognitieve test, hierin kijken we naar hoe makkelijk je nieuwe concepten oppakt door middel van figuurreeksen, cijferreeksen en rekenvaardigheden. Doordat de meeste consultants bij ons beginnen zonder Mendix ervaring, is het belangrijk dat we weten dat je dit snel op gaat pakken. De derde en laatste ronde is een meeloopochtend bij ons op kantoor. Eerst ga je met een van onze consultants een app bouwen, zo zie je meteen of Mendix bij je past. Aan het einde van de ochtend lunchen we met zijn allen en kan je de rest van het team alvast ontmoeten. Als alle partijen enthousiast zijn komen wij met een mooi aanbod en kijken we wanneer je bij ons aan de slag zou kunnen.”

Eén van de voordelen van Webflight is dat je bij ons niet persé een informatica achtergrond nodig hebt. Zolang je een bèta studie aan de universiteit gedaan hebt ben je bij ons aan het goede adres. Wij leren je low-code bij Webflight. Zo zei Géronimo, die pas bij ons is begonnen: “Na een bachelor en master in Bedrijfskunde was Webflight misschien niet het eerste bedrijf waar ik dacht terecht te komen, maar inmiddels super blij met mijn keuze en ik kijk onwijs uit naar de komende tijd!”

De 5 succesfactoren van Webflights onboarding

1. Eerste werkdag ( dag 1 van de maand)

De sollicitatieprocedure zit erop en je weet nu of je aan de slag mag gaan bij Webflight. Op de eerste dag bij Webflight willen wij vooral dat jij je thuis voelt en dat je een goede impressie van het team krijgt. We beginnen daarom met iets leuks: een uitleg van het koffiezetapparaat en de ontvangst van je werk inboedel. Denk hierbij aan een laptop, fiets, telefoon en een goodiebag met Webflight merchandise. Tevens zal je deze dag je buddy en begeleiders ontmoeten, die je zullen begeleiden bij Webflight. Deze toppers zullen je je gehele loopbaan helpen.

Webflight Mendix Consultant Paul Schildemeijer

"Mijn eerst werkdag was vooral heel gezellig. Je wordt meteen opgenomen in het team en mensen tonen oprechte interesse in wie jij bent en wat jij doet."

Paul

Mendix Consultant

Na een lekkere bak koffie is het tijd om aan te sluiten bij de daily standup. Dit komt eigenlijk neer op een bespreking van dagtaken, zodat iedereen op de hoogte is van elkaars werkzaamheden. Daarna mag je op je gemak al je collega’s van Webflight leren kennen. Wij zullen ervoor zorgen dat zij tijd voor je vrij maken en meteen laten zien wat voor coole projecten ze aan het maken zijn. Na wat andere korte presentaties en het laten zien van de programma’s waar in gewerkt en gecommuniceerd wordt, zit jouw eerste dag er alweer op!

Buddysysteem

2. Buddysysteem

Binnen Webflight werken we met een uitgebreid buddysysteem, om er voor te zorgen dat jij nooit wat tekort komt in de begeleiding en samenwerking met je collega’s. Zo zegt Géronimo, die nu nog in zijn onboardingsproces van één maand zit: “Je werkt met 3 begeleiders. Eén buddy, een PDP (Personal Development Plan) buddy en 1 onboarding begeleider. Thomas is mijn onboarding begeleider, hij brengt mij kennis bij en kijkt mee met mijn testproject. In de eerste week hebben we intensief samengewerkt en vanaf week 2 werd het steeds zelfstandiger. Tevens heb ik nog een buddy voor mijn algemene wellbeing en een PDP begeleider.”

Wat is het Personal Development Plan systeem nou eigenlijk? Een plan waarin je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. In deze tijd kan je werken aan zaken die je interesseren, specifieke vaardigheden leren en meer. Webflight biedt werknemers de kans om zichzelf verder te ontwikkelen buiten de projecten om. Samen met je PDP begeleider binnen Webflight, ga je op zoek naar een skill die je wilt verbeteren. Dit kunnen zowel hard skills als soft skills zijn. Dit kan erg variëren, denk bijvoorbeeld aan leren stylen van apps, het bouwen van Java widgets, maar ook een cursus over tijdmanagement, een boek over leiderschap of een mindfulness cursus. Jouw begeleider maakt je wegwijs in de PDP wereld, waarna je hier 10% van je werktijd aan mag spenderen. 

3. Mendix Rapid Certificaat halen

Onze eerste week staat in het teken van de Mendix Rapid Course. Dit is een cursus die je zelf dient te volgen en die jou alle fijne kneepjes van Mendix bij Webflight leert. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je die week ook je ‘Mendix Rapid Certificate’ haalt. “Alle informatie met betrekking tot  Mendix en het werken bij Webflight wordt heel duidelijk aan je gepresenteerd. Je krijgt de tijd om het rustig tot je te nemen”, vertelt Géronimo. Hierbij is het voor jezelf van belang om wat vaker op kantoor aanwezig te zijn in verband met eventuele vragen! Wij merken dat de begeleiding in fysieke sferen wat beter werkt dan online meeten in de eerste weken. 

"Meteen in mijn eerste werkweek gingen we naar de Veluwe voor een kerstdiner, waar we buiten een lasertag competitie hebben gehouden met het gehele team."

Paul

Mendix Consultant

Naast het bijwonen van verschillende presentaties en demo’s van projecten van je collega’s, is er ook tijd voor plezier bij Webflight. Zo hebben wij elke week een vrijmibo en zijn er verschillende leuke sportactiviteiten om te doen en vele andere leuke activiteiten. Géronimo heeft zijn eerste week als een super week ervaren. Hij vertelt: “De eerste week dat ik binnen stroomde was het Kerstfeest, dus dat was meteen een goede binnenkomer! Verder als we kijken naar activiteiten binnen kantoortijd, dan waren alle kennismakingsgesprekken met iedereen echt tof. Mensen hebben heel veel studieachtergronden binnen Webflight en dit vormt natuurlijk interessante gespreksstof.”

Testproject

4. Je eigen testproject uitvoeren

Nadat je in de eerste week aan de slag bent gegaan met de Rapid Course Mendix, is het tijd voor jouw testproject. Samen met je onboarding begeleider en andere collega’s bedenk je een tof testproject. Hierin kan jij je creativiteit en kennis van de Rapid Course kwijt! “Je geeft per week ook een voortgangspresentatie, die wij demo noemen. Dit is dus elke week vanaf week 2. Allemaal voorbereidend werk op de klantcases die je na de eerste maand krijgt. Een soort simulatie!”, vertelt Géronimo. 

Géronimo, vertelt: “Voor mijn testproject heb ik Reisbuddy ontwikkeld. Dit is een webapp die de aanmeldingen van onze eigen wintersportvakantie met het team regelde. Hierin kwam informatie beschikbaar over de wintersportvakantie en de app bestaat voor een deel uit challenges. Opdrachten die je voor punten kunt uitvoeren. Denk hierbij aan topsnelheid op de piste, aantal afgelegde kilometer en het aantal uur après ski. Uiteindelijk kwam er een puntenklassement met alle collega’s tot stand.”

“Als testproject heb ik gewerkt aan een applicatie waarin de consumptie van eten en drinken in het kantoor bijgehouden kan worden door werknemers. Door middel van één klik op een knop konden collega's aangeven wat zij gegeten of gedronken hadden. Zo konden zij zelf hun consumptie bijhouden maar werd ook bijgehouden hoeveel voorraad er nog aanwezig was zodat er een automatische e-mail werd verstuurd wanneer producten op waren zodat deze besteld konden worden.”, vertelt Paul.

5. Ervaren werknemers om van te leren

Als potentiële werknemer ben je natuurlijk benieuwd naar de ervaringen van collega’s die je voor zijn gegaan. Daarom zijn Géronimo en Paul gevraagd over hun ervaring met de onboarding.

Géronimo werkt nu een paar weken bij Webflight en zit momenteel nog in zijn onboarding. Met zijn achtergrond in bedrijfskunde was het aansluiten bij Webflight natuurlijk iets heel onverwachts, maar toch iets super tofs! Géronimo: “Webflight is echt een heel open en super behulpzaam bedrijf. Ik kreeg in het begin wel intensief veel nieuwe info, maar dit alles wel op een toegankelijke manier. Alle info met betrekking tot Mendix en het werken hier wordt heel duidelijk gegeven. Je krijgt de tijd om het rustig op te nemen. Tijdens de onboarding word je meegenomen met meetings met klanten en kan je meekijken voor als je het zelf moet doen. Je wordt klaargestoomd voor projecten met de klant.

Geronimo is Mendix consultant bij Webflight

Hoe alles werkt, leer je het beste door het gewoon te doen.

Géronimo

Mendix Consultant

Paul werkt nu al een half jaar bij Webflight en heeft al de nodige projecten gedaan. Paul: “Voor toekomstige collega's zou ik de onboarding willen beschrijven als interactief, stapsgewijs en leerzaam. Natuurlijk is het noodzakelijk de nodige theoretische kennis te bezitten als Mendix Consultant, maar het fijne aan het onboarding traject is dat je heel veel kennis op doet door te doen. Een voorbeeld daarvan is het eerder genoemde testproject. Op deze manier is het niet enkel Mendix kennis die je opdoet, maar je leert gelijk omgaan met het soort problemen waar je in de toekomst ook tegenaan kunt lopen met een klant. Verder is er ook heel veel ruimte voor creativiteit, omdat je volledig vrij bent om zelf je testproject te kiezen.”

"Ik had niet verwacht dat ik binnen 1 maand zoveel kennis kon opdoen en het verbaasde me hoe soepel de transitie van het testproject naar de klant was."

Paul

Mendix Consultant

Join Webflight!

Klinken deze succesfactoren jou als muziek in de oren en wil jij samen met ons aan de vetste low code applicaties bouwen? Of praat jij liever eerst nog even met een van onze Mendix Consultants? Neem dan contact op met Mariët (Mendix Consultant, mariet@webflight.nl) of en zij beantwoorden al je vragen. Nu al klaar om ons team te versterken? Check dan hier onze vacatures