Blog

Carrièrepad bij Webflight: van low code consultant naar manager.

01 aug '22 by Michelle
Marketing medewerken bij webflight
Mendix consultants tekenen workflow

Binnen Webflight staat het team op nummer één. Natuurlijk organiseren wij leuke uitjes en borrelen we vaak na op de vrijdag. Maar belangrijker, we verzorgen interne én externe trainingen, kennissessies en geven consultants tijd om cursussen te volgen. Zo kunnen zij zowel hun soft- als hard skills blijven ontwikkelen. Je groeit als persoon én in je functie.

In deze blog vertellen we meer over het carrièrepad binnen Webflight, aan de hand van ervaringen van collega’s. Neem bijvoorbeeld Thomas en Tim, zij groeiden van low code consultant, naar senior consultant, naar manager binnen het team. Benieuwd hoe zij deze ontwikkeling én hun tijd bij Webflight ervaren? Lees dan verder.

Back to the beginning

Tim werkt inmiddels al 6 jaar voor Webflight. Hij begon als stagiaire en is na zijn stage nooit meer weggegaan. Tim:

“Ik heb Bedrijfskundige Informatica gestudeerd aan de hogeschool van Rotterdam. Wat ik daar altijd heel erg jammer vond is dat je wel nadacht over hoe je bedrijfsproblemen kan oplossen met software, maar deze oplossing nooit echt ging realiseren. Dat leek mij juist vet om te leren. Met deze gedachte ben ik voor mijn afstudeerstage gaan zoeken naar kleine Tech bedrijfjes in Amsterdam. Zo kwam ik bij Webflight terecht.” 

Thomas had al Mendix ervaring toen hij 3 jaar geleden bij Webflight begon, door een Traineeship Mendix na zijn studie Economische Geografie. Zijn start was anders dan anders, in zijn eerste week ontmoette hij zijn collega’s niet bij de koffiemachine op kantoor, maar op de piste in Oostenrijk tijdens de jaarlijkse wintersport.

Bij werken met low code platform Mendix ben je niet alleen betrokken bij het bedenken en adviseren van een oplossing, je bouwt deze ook gelijk. Hierdoor zie je het product echt terug bij de klant en kun je complexe problemen van A tot Z oplossen. Dat vond ik vooral het mooie van Mendix. Omdat ik al wat ervaring had begon ik met best een uitdagend project, zo kon ik mezelf wel gelijk bewijzen. Zeker na de goede introductie op wintersport was ik gelijk onderdeel van het team, het helpt sowieso om voor je start al mee te gaan naar uitjes.

Webflight biedt groeipad voor Mendix low code consultants
Mendix consultant Tim Vredevoort aan het werk

Als team groeien 

Bij Webflight werk je als team intensief samen aan projecten. Teamwork en persoonlijke groei staan hierbij centraal. Ook als manager besteed je 10% van je tijd aan PDP, deze tijd mag je zelf indelen. Zo heeft Tim een onder andere zijn presentatie skills aangepakt: “In mijn PDP tijd probeer ik dingen te doen die buiten mijn comfort zone liggen. Een jaar of drie geleden was ik nog niet de beste spreker vond ik zelf, vooral voor een groep niet. Toen heb ik op een Mendix meetup een presentatie gegeven voor 80 developers.”

Thomas focust zich in deze tijd onder andere op het schrijven van technische blogs, het eigen maken van nieuwe technologieën als Boomi (andere low code oplossing) en is hij betrokken bij de DISC trainingen die het hele team volgen. Daarnaast begeleidt hij veel andere collega’s bij het invullen van hun PDP tijd. “Ieder kwartaal heb ik PDP meetings, hierin gaat het vooral over de collega’s, hoe alles gaat en waar ik ze mee kan helpen. Ook is het geven van feedback aan elkaar belangrijk, zo heb ik gelijk ook een stuk zelfreflectie. Het zijn eigenlijk een soort informele functioneringsgesprekken, maar wel echt twee kanten op.” 

En toen was je manager

Van consultant naar manager is een hele stap, je werk is anders, maar ook de band met je collega’s. Thomas: “We hebben een hele open cultuur en iedereen helpt elkaar, maar nu merk je dat collega’s jouw kant op kijken voor de juiste oplossing. Jij bent ineens de persoon die echt de knoop moet doorhakken. Wat wel heel mooi is, is dat we succes echt samen vieren. We gunnen het elkaar dat het goed gaat en we samen het project mooi afronden.”  Daarnaast is de band met de klant ook anders: “Je bent meer een accountmanager en denkt op een hoger niveau mee met de klant.” 

Ook Tim merkt deze verschillen: “Als ik kijk naar vijf jaar geleden dan zijn mijn dagelijkse werkzaamheden heel anders geworden. Waar ik eerst vooral bezig was met developen, heb ik nu meer een aansturende rol binnen het team. Bij het contacteren van een klant geef ik advies over hoe ik het zou aanpakken, in plaats van dat ze mij vragen om een specifiek iets op te lossen. Ik kaart verbeteringen aan en verkoop deze in plaats van dat ik pas bij de ingekochte oplossing aanhaak.”

Webflight heeft focus op carriere ontwikkeling van consultants
Mendix consultant Thomas in overleg met collega

It’s not all rainbows and sunshine

Natuurlijk gaat er ook wel eens iets minder goed, maar zo blijf je je ook als manager verbeteren. “Toen ik begon met mijn stage snapte ik nog niets van Mendix. Soms zat ik echt vast met een probleem en als stagiair wil je niet continu collega’s lastigvallen. Nu wil ik juist altijd voor iedereen klaarstaan, omdat ik weet dat werken met een nieuwe techniek altijd samen gaat met uitdagingen. Ook kijk ik altijd kritisch naar mijn manier van werken. Mijn mailbox heeft bijvoorbeeld 22.000 mailtjes, maar niet iedereen gaat daar goed op natuurlijk”, Tim. 

Als manager ben je verantwoordelijk voor drie tot vijf projecten, naast de begeleiding en het zelf developen. “Je hebt hierdoor wel drukke periodes,” vertelt Thomas. “Soms heb je meerdere deadlines bij verschillende klanten, waarbij er iets live gezet moet worden. Hier ben je natuurlijk verantwoordelijk voor en het intern én extern managen hiervan kan uitdagingen geven. Binnen het team moeten we dan even goed communiceren en zet iedereen dan een stapje harder, waardoor het altijd goed komt”.

What’s next?

Van stagiair, naar consultant, senior consultant en nu manager. What’s next? Tim en Thomas zijn het met elkaar eens: vooral jezelf (technisch) blijven ontwikkelen en kritisch blijven naar je eigen werk én werkwijze. Naast alle soft skills die bij manager zijn komen kijken is het heel belangrijk om je technische kennis up-to-date te houden. Zo kun je collega’s en de klant beter helpen en adviseren. Maar het allerbelangrijkste blijft het teamgevoel erin houden! 

Benieuwd hoe jouw carrièrepad binnen Webflight kan verlopen? Check dan eerst even op de functie Mendix Consultant bij je past. Alle info kun je hier vinden: Werkenbij site. Heb je nog vragen voor Tim of Thomas? Die kun je altijd stellen via info@webflight.nl