Blog

Low code en no code: een marktoverzicht in 2023

02 jan '23 by Sjors van Santen
Marketing manager Webflight

Low code en no code development platforms hebben de wereld van softwareontwikkeling enorm veranderd. Het internationaal gerenommeerde onderzoeks- en adviesbureau Gartner verwacht dat de markt voor low en -no code in 2025 gegroeid is tot een wereldwijde omzet van 29 miljard dollar.

Ondek de low code en no code leveranciers

Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van deze manieren van applicatieontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen zonder of met weinig ingewikkelde codes, maar ook het sneller uitrollen, aanpassen en moderniseren van applicaties. 

Belangrijke trends die de vraag naar low code en no code stimuleren

Automatisering

Low-code platforms zijn onmisbaar geworden binnen automatisering. Low code en no code platforms zijn een van de meest gebruikte development tools als het aankomt op het automatiseren van bedrijfsprocessen.

Composable enterprise

Composable enterprise en composable architecture zijn belangrijke termen binnen digitale transformatie en vernieuwing van applicatielandschappen. Low code en no code platforms beschikken over een enorm samenstellingsvermogen en kunnen fungeren als dè centrale plek waar services, functionaliteit en data van een organisatie samenkomen.

Adoptie van technologie buiten de IT afdeling

Van steeds meer gebruikers buiten de IT-afdeling wordt verwacht dat zij met data, technologie en rapportages werken. Business intelligence consultants of data-scientists worden steeds vaker mede verantwoordelijk voor innovatie, echter hebben zij geen development achtergrond. Op deze manier stellen low code en no code platforms teams in staat om innovatie te leveren waar de business om vraagt.

Low code en no code overzicht 2023

De keuze is tegenwoordig enorm als u op zoek bent naar een RAD-platform dat low en/of no code ondersteunt. Maar wie zijn die aanbieders? Waar zijn ze gevestigd, hoe groot zijn ze en waar ligt hun focus? Dit zijn belangrijke vragen voor organisaties die overwegen om de overstap te maken naar low of no code. U wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat doorontwikkeling, innovatie en veiligheid gegarandeerd zijn. 

In dit artikel vertellen we u meer over de belangrijkste en populairste platformen binnen de low en no codemarkt. We laten zien wat de diverse aanbieders te bieden hebben, zodat u een juiste en goed beredeneerde keuze kunt maken als u aan de slag wilt met low of no code.

Overzicht van low code en no code markt in 2022

Appian (low code)

Appian is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfssoftware, cloudcomputing en low code. Het bedrijf is opgericht in 1999, telt 15 locaties en heeft circa 1800 medewerkers. Het Appian Low code Automation Platform is uitermate flexibel en veelzijdig en maakt applicatie creatie en digitale transformatie mogelijk voor ieder type onderneming. De focus van Appian ligt bij het ontwikkelen van custom apps om bedrijfsprocessen te transformeren en automatiseren.

Appian functies & features

  • Welke platformen ondersteunt Appian? Windows, Mac, Linux, iPhone, iPad, Android.

  • Voor welk soort bedrijven? Appian is geschikt voor zowel mkb-bedrijven als enterprise-organisaties.

  • Appian biedt verschillende licentiemogelijkheden afhankelijk aan de behoefte van uw organisatie. Het instapmodel is vanaf 90 dollar per maand.

  • Appian is een publiek bedrijf en is geregistreerd als APPN aan de Nasdaq. 

  • Implementatie. Het bedrijf biedt zelf de ‘Appian Guarantee’ (van app tot idee in 2 maanden tijd) aan, maar werkt ook samen met diverse implementatiepartners. Die helpen bij het organisatiespecifiek inzetten en de governance van Appian. Het platform is zowel in de cloud als on premise te installeren.

PEGA (low code)

PEGA is een Amerikaans softwarebedrijf gevestigd in Cambridge, Massachusetts. Pegasystems werd opgericht in 1983 en ontwikkelt software voor klantrelatiebeheer en bedrijfsprocesbeheer. Het bedrijf is sinds 1996 beursgenoteerd als PEGA en heeft ruim 6000 medewerkers. Met PEGA kunnen zowel professionele ontwikkelaars als citizen developers eenvoudig moderne gebruikersinterfaces (UI’s) voor hun apps ontwerpen. Met Pega is het mogelijk wijzigingen applicaties acht keer sneller door te voeren dan traditionele op Java gebaseerde applicaties.

PEGA functies & features

  • Met PEGA's low-code platform zijn organisaties in staat met enkele klikken een volledig native iOS- en Android-app te deployen.

  • PEGA is geschikt voor kleine, middelgrote en grote organisaties.

  • De low code leverancier biedt 3 licentie-opties:

    • Low code Factory Edition (35 dollar per gebruiker per maand of 0,45 dollar per case),

    • Standard Edition (90 dollar per gebruiker per maand of 0,80 dollar per case)

    • Enterprise Edition (op aanvraag).

  • PEGA is een publiek bedrijf wat is, geregistreerd aan de Nasdaq.

  • Implementaties verzorgt PEGA zelf en via een uitgebreid partnersnetwerk. PEGA heeft een strategisch partnerschap met Google. PEGA-cloudapplicaties zijn bijvoorbeeld als volledig gehoste en beheerde SaaS-diensten beschikbaar op het Google Cloud Platform.

Mendix (low code)

Mendix werd in 2005 opgericht in Rotterdam. In 2012 verhuisde het bedrijf naar de Verenigde Staten. Mendix is sinds 2019 een Leader in het Gartner Magic Quadrant voor Enterprise Low-Code Application Platforms. Mendix is een low-code platform waarmee je snel en op grote schaal mobiele applicaties en webapplicaties bouwt en verbetert. Het platform maakt gebruik van modellering, wat betekent dat je werkt met ingebouwde templates en modules. De leercurve is niet overdreven steil en het ontwikkelen gaat snel. Je hoeft bovendien niet bang te zijn voor syntaxfouten, aangezien Mendix je een seintje geeft als er iets fout gaat of als er een onderdeel ontbreekt dat essentieel is voor het functioneren van de app. In 2018 werd Mendix overgenomen door Siemens.

Mendix functies & features

  • Mendix is geschikt voorde meeste gangbare desktop en mobiele platformen zoals Windows, Linux, Android, iPhone en Windows Phone.

  • Het low code platform van Mendix is geschikt om applicaties te ontwikkelen voor middelgrote en grote ondernemingen. 

  • Mendix heeft een uitgebreide licentiestructuur en is gebaseerd op 1 app, of unlimited apps. Binnen deze 2 smaken kan je kiezen tussen Free, Basic, Standard en Premium. De free-editie is gratis, hiermee heb je uitgebreid de mogelijkheid om het platform te proberen en te leren kennen. Basic is alleen beschikbaar binnen 1 App en start vanaf 50 euro per maand, Standard vanaf 800 euro per maand en Premium is op basis van een quote. De Unlimited apps variant beschikt over een Free- versie, standaard vanaf 2000 euro per maand en 25 euro per gebruiker. De Premium variant is maatwerk wordt samengesteld naar gelang je wensen en eisen.

  • Privaat of publiek bedrijf? Publiek, eigendom van Siemens. Hierdoor is doorontwikkeling gegarandeerd.

  • Implementaties worden gedaan via Mendix zelf of door gespecialiseerde technologie partners.

  • Cloud: Mendix is beschikbaar binnen de cloud van alle grote providers als AWS, Google Cloud en Microsoft Azure.

Thinkwise (low code)

Thinkwise is een in 2002 opgericht Nederlands softwarebedrijf en leverancier van een eigen low code software-ontwikkelplatform waarmee eenvoudig en snel enterprise software ontwikkelt kan worden. Thinkwise biedt een oplossing waarbij grote en complexe applicaties die missiekritisch zijn voor organisaties worden vervangen door een low code oplossing. Het platform van Thinkwise richt zich voornamelijk op professionele developers. Naar eigen zeggen is Thinkwise het ‘enige low codeplatform dat in staat is om legacysoftware volledig te vervangen binnen 12 maanden’.

Thinkwise facts

  • Thinkwise beschikt over een ingebouwde servicelaag waarmee koppelingen met third party software te maken zijn. Door middel van automatisch gegenereerde REST API's wordt data en functionaliteit aan externe applicaties aangeboden. Voor de meest gangbare koppelingen zijn standaard connectoren beschikbaar. Ook heeft Thinkwise een grote community waardoor functies beschikbaar worden gesteld in de  ThinkStore.

  • Voor welk soort bedrijven? Middelgroot en groot.

  • Thinkwise heeft geen standaard licentiemodel waar op basis van aantal gebruikers een abonnement kan worden afgesloten.

  • Implementaties worden rechtstreeks via Thinkwise gedaan, ondersteund door een actieve community en e-learning. Daarnaast heeft Thinkwise een uitgebreid partnernetwerk dat kan helpen bij het implementeren van het platform.

Betty Blocks (no code)

Betty Blocks is een Nederlands no code platform dat in 2016 is opgericht door Chris en Tim Obdam. Het bedrijf is gevestigd in Alkmaar. Met het platform kunnen zowel webapplicaties als mobiele applicaties ontworpen en gebouwd worden. Klanten van Betty Blocks voegen zelf ontbrekende functies toe aan hun bestaande software systemen om zo hun processen te optimaliseren. Betty Blocks is in 2021 uitgeroepen tot leider in The Forrester Wave™: Low-Code Development Platforms For Business Developers. De no code leverancier uit Alkmaar ontving de hoogst mogelijke scores op negen criteria.

Betty Blocks features

  • Betty Blocks is 100% cloudbased. Dat betekent dat er geen gebruikersupdates, versie upgrades of plugin wijzigingen gedaan hoeven te worden door organisaties. Betty Blocks zorgt ervoor dat het platform altijd over de nieuwste functionaliteit en laatste security eisen voldoet. 

  • De interfaces die je kunt bouwen met Betty Blocks zijn allemaal cross platform en multi-device beschikbaar. Zo ben je er zeker van dat je applicaties op ieder gewenst device de beste weergave biedt. 

  • Betty Blocks is voor iedere organisatie geschikt: Klein, middelgroot en groot.

  • Het no code platform beschikt over 3 plans: Gratis trial, Standard- en Enterprise-pakketten. Het aantal gebruikers en eventuele add-ons of uitbreidingen bepalen de uiteindelijke prijs die u betaald.

  • Betty Blocks integreert onder andere met business software als Salesforce, SAP, Oracle, Microsoft Dynamics. Ook zijn er veel partnerships en integraties met branche specifieke software systemen.

  • Implementaties kunnen rechtstreeks via Betty Blocks worden gedaan of via de agencies en techpartners die samenwerken met het bedrijf.

OutSystems (low code)

OutSystems werd in 2001 opgericht in de Portugese hoofdstad Lissabon. Tegenwoordig staat het OutSystems-hoofdkwartier in het Amerikaanse Boston. In 2019 werd Outsystems door Forrester uitgeroepen tot leider in de Forrester Wave: Low-Code Development Platforms for AD&D Professionals. Gartner riep het platform uit tot leider in het Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms en het Gartner Magic Quadrant for Multi-experience Development Platforms. OutSystems is een low codeplatform dat bedrijven tools biedt voor het ontwikkelen, implementeren en beheren van omnichannel-bedrijfsapplicaties. Het bedrijf heeft ruim 1200 werknemers.

Outsystems features

  • OutSystems is vooral ontworpen voor echte IT’ers en doorgewinterde programmeurs die continu nieuwe functies en features aan hun applicatielandschap willen toevoegen’. 

  • Het platform is al ver op het gebied van AI- en IoT-integratie. Denk bijvoorbeeld aan de OutSystems Machine Learning Builder, die de interactie met diverse ML-modellen faciliteert en vertaalt naar snelle productiemodellen.

  • Voor welk soort bedrijven is OutSystems geschikt? Middelgroot en groot.

  • OutSystems heeft verschillende licentiemodellen: Enterprise-versie vanaf 6250 dollar per maand, Universal vanaf 15.000 dollar per maand.

  • Het low code bedrijf is privaat en lid van het Consortium of IT Software Quality (CISQ).

  • In Nederland en Europa worden implementaties via diverse agencies en OutSystems-partners gedaan.

WEM (no code)

WEM is een Nederlands no code ontwikkelplatform voor applicaties dat 100 procent cloud-based en no code is. Het bedrijf zag in 2010 het levenslicht in Amsterdam. WEM's No Code-oplossing is een intuïtief en visueel drag and drop app ontwikkelingsplatform dat applicaties kan maken zonder toevoeging van code.

WEM features

  • De no code oplossingen van WEM zijn vooral geschikt voor kleinere en middelgrote organisaties die hun bedrijfsprocessen willen automatiseren.

  • Binnen de licentiestructuur van WEM is er de keuze uit een Standard Edition (functionaliteiten out of the box), Professional Edition, Enterprise Regional en Enterprise Global.

  • WEM biedt ondernemingen een veilige infrastructuur en applicatiebeveiliging die voldoet aan de strenge eisen van IT voor ondernemingen en overheden. WEM heeft ook een data security programma geïmplementeerd om systemen en data te beschermen.

  • Implementaties worden rechtstreeks via WEM gedaan. Een demo aanvragen of een analyse laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor uw organisatie is mogelijk via de website. WEM biedt ook tutorials, documentatie en speciale WEM-trainingen aan.

Quickbase (no code)

Quickbase is een no-code platform dat operationele flexibiliteit biedt om bedrijfsprocessen te verbeteren door middel van realtime inzichten en automatisering van complexe processen. Quickbase is een Amerikaans bedrijf dat sinds 1999 bestaat serviced momenteel meer dan 6000 organisaties wereldwijd. De onderneming heeft ruim 300 medewerkers en het platform biedt uitgebreide functionaliteiten voor no code-ontwikkeling, geautomatiseerde workflows en continuous deployment.

Quickbase Voordelen

  • Neem sneller slimmere beslissingen door flexibiliteit en zichtbaarheid te geven aan de unieke operationele workflows binnen uw organisatie

  • Breng verborgen operationele inzichten aan het licht door data uit bestaande systemen te verenigen en binnen een maatwerkoplossing voor u aan het werk te zetten.

  • Reageer sneller op veranderingen, vind betere manieren van werken en maak schaarse middelen voor ontwikkeling vrij door meer medewerkers te betrekken bij het creëren en verbeteren van digitale oplossingen op basis van een no code platform.

  • Quickbase biedt een drietal licenties: Team (vanaf 600 dollar per maand), Business (vanaf 2000 dollar per maand) en Enterprise (maatwerk op aanvraag).

Quickbase geeft u de mogelijkheid om met support het platform zelf te implementeren, maar heeft ook een uitgebreid partnernetwerk dat hierbij kan helpen.

AppSheet (no code)

AppSheet is een no code-ontwikkelingsplatform ontwikkeld om mobiele applicaties te maken voor zowel iOS als Android devices. Data kan worden geëxtraheerd uit meerdere bronnen, waaronder Box, Dropbox, OneDrive, Google Drive en Smartsheet. 

Het no code platform biedt een basis- en geavanceerde editor voor het bewerken van applicaties. De basiseditor bevat de meest elementaire en belangrijkste kenmerken en functies van de app, zoals het logo, weergaveknoppen, applicatienaam, beveiligingsniveau, inlogvereisten en de offline functionaliteit. De geavanceerde editor bevat tools om bewerkingsrechten aan te passen, datafilters op te geven, diverse weergaven te selecteren, pictogrammen en achtergrondschermen toe te voegen, thema's voor lettertypen en kleuren te wijzigen, workflowregels op te geven, instellingen voor gegevenssynchronisatie te definiëren en meer.

AppSheet bestaat sinds 2014 en heeft zijn hoofdzetel in de Amerikaanse stad Seattle. Het bedrijf werd in 2020 overgenomen door Google.

Appsheet facts

  • Er is keuze 4 licenties: Starter (5 dollar per gebruiker per maand), Core (10 dollar per gebruiker per maand), Enterprise Standard (op aanvraag) en Enterprise Plus (op aanvraag). 

  • Implementaties vinden geautomatiseerd plaats rechtstreeks via Google. Omdat AppSheet van Google is, profiteert u optimaal van innovaties, veiligheidstechnologie en doorontwikkeling van en door Google.

  • AppSheet is vooral geschikt voor kleinere organisaties.

  • Het no code platform wordt cloud native vanuit Google Cloud geleverd.

Meer weten over low code en no code?

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht u een goed beeld van wat er momenteel voorhanden is op de markt voor low en no code. Wilt u weten wat het beste platform voor uw organisatie is? En bent u op zoek naar gericht keuzeadvies? 

Dan ben je bij Webflight aan het juiste adres. Webflight helpt je met het vergroten van de schaalbaarheid van je organisatie en het ontwikkelen van een goede digitale strategie of IT-roadmap, zodat de technologie uiteindelijk jouw business ondersteunt.

Meer weten? Bel gerust Menno de Haas op 0631260011 of stuur een mail naar info@webflight.nl.