Blog

Low code applicaties: 8 veelgestelde vragen

31 jan '23 by Menno de Haas
Menno de Haas, Director van Webflight
illustratie van een gloeilamp in de hand

Het ontwikkelen en onderhouden van software en apps is een tijdrovende klus. De vraag naar zakelijke software en apps om (nieuwe) diensten te kunnen leveren of processen te automatiseren wordt steeds groter. Moderne organisaties die voorop willen lopen investeren in automatisering, innovatie, klantbeleving, artificial intelligence, inzichtelijk maken van data, digitalisering, optimalisatie en modernisering. Met de vraag naar deze steeds veranderende trends die alleen maar toeneemt, wordt het steeds duidelijker dat traditioneel development niet in deze behoefte kan voorzien. Low code applicaties bieden een oplossing voor dit groeiende probleem en stellen organisaties in staat een moderne technische stack te creëren die aan hun behoefte voldoet. In dit artikel bespreken we 8 veelgestelde vragen over low code applicaties.

1. Wat is low code en hoe werkt het?

Low code applicaties zijn softwareprogramma's waarbij de ontwikkelaar de een applicatie kan opzetten zonder gebruik te hoeven maken van traditionele programmeertalen zoals Java of C++. Dit wordt gedaan door middel van visuele drag-and-drop interface, waarbij de gebruiker logische componenten kan toevoegen aan de applicatie om de gewenste functionaliteit te creëren. Dit maakt het mogelijk om snel en eenvoudig aangepaste software te maken zonder dat veel technische vaardigheden vereist zijn. Het modelleren van low code applicaties kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het automatiseren van bedrijfsprocessen of het opzetten van een online business portaal. Door de gebruiksvriendelijkheid van low code applicaties is het ook populair in de ontwikkeling van mobiele apps en IoT-toepassingen. Een belangrijk aspect is dat low code consultants naast het modelleren van de software ook verantwoordelijk zijn voor de logica hierachter, het is dus belangrijk dat zij de processen waarvoor ze een oplossing bouwen goed snappen. 

2. Wat zijn de voordelen van low code ten opzichte van traditioneel coderen?

In tegenstelling tot traditionele developers, hebben low code developers meer affiniteit met de business. Ze zijn niet alleen degenen die de oplossing voor een probleem bedenken, maar hem ook zelf bouwen. Dit zorgt ervoor dat de applicaties beter aansluiten bij het proces dat ze moeten verbeteren. Doordat je bestaande templates, functionaliteiten en widgets kan kopiëren, hoef je niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden bij innovaties. Dit maakt snelle opschaling mogelijk. Daarnaast wordt het operations gedeelte, waar hosting, monitoring, deployment onder vallen, door de leverancier van het low code platform gedaan. Doordat je geen specialist nodig hebt om deze werkzaamheden uit te voeren, win je veel tijd en bespaar je geld.

3. Is low code geschikt voor elk soort project?

Low code is voornamelijk bedoeld om de ontwikkeling van software te vereenvoudigen en te versnellen. De afgelopen jaren hebben low code platforms veel ontwikkeling doorgemaakt waardoor de toepasbaarheid steeds groter is geworden, denk bijvoorbeeld aan toepassingen als mobiele apps, Progressive Web Apps (PWA), machine learning en event-driven integraties. Waar low code voorheen vooral gebruikt werd in projecten waarbij snelheid en efficiëntie belangrijk zijn, zoals het opzetten van prototypes of MVP's (Minimum Viable Products), het automatiseren van processen of het opzetten van kleinere applicaties, zien we tegenwoordig dat low code steeds vaker ingezet wordt om missie-kritische processen te faciliteren. Door de 'open' benadering van de platforms is het mogelijk om complexere projecten waar veel aanpasbaarheid en specifieke functionaliteiten die niet met standaard bouwstenen kunnen worden bereikt, te realiseren. In deze gevallen kan er ook ‘high code’ worden gebruikt om functionaliteit toe te voegen die niet als standaard bouwblok beschikbaar is.

4. Welke beperkingen heeft low code?

Door het gebruik van low code ben je afhankelijk van het low code-platform dat je kiest, wat betekent dat je beperkt bent tot de functionaliteiten en mogelijkheden die het platform biedt. Low code applicaties bevatten veel standaard functionaliteiten en designs. Wil je toch meer features die niet standaard beschikbaar zijn? Dat kan, want de structuur van de platforms is open. Ervaren developers kunnen daardoor extra functionaliteiten toevoegen met traditionele programmeertalen, zoals Java en JavaScript.

5. Hoe kan ik low code leren en waar kan ik opleidingen vinden?

De naam zegt het al: er komt weinig tot geen code aan te pas bij low code applicaties. Daardoor kan je mensen met verschillende achtergrond en werkervaring sneller opleiden tot low code consultant. Low code scheelt een hoop inwerk- en opleidingstijd. Als low code consultant draait het om het oplossen van complexe business uitdagingen door het bouwen van low code applicaties. Je wilt snel iets bruikbaars neerzetten, aangezien je doel is om de klant zo ver mogelijk vooruit te helpen. In dit artikel lees je hoe wij bij Webflight onze collega’s opleiden tot low code specialisten.

6. Welke mogelijkheden biedt low code voor integratie met andere systemen?

Low code applicaties kunnen geïntegreerd worden met andere softwarepakketten, zoals CRM-systemen, ERP-systemen, financiële systemen en andere bedrijfsapplicaties. Zo is het mogelijk een unieke user experience te creëren voor processen die niet ondersteund worden door het onderliggende platform. Dit kan bijvoorbeeld helpen om data uit verschillende applicaties te verzamelen, te valideren en te ontsluiten in een digitaal portaal op maat.

Daarnaast bieden verschillende low code-platforms native integraties met bekende cloudservices, zoals Google Cloud Platform, Microsoft Azure en Amazon Web Services. Dit kan helpen om de efficiëntie te verhogen en om gegevens op een gemakkelijke manier te delen en te verwerken.

7. Welke low code-platforms zijn er op de markt?

Mendix is een van de bekendste low code platformen. Het platform werkt op basis van modellering, waarbij je gebruikmaakt van ingebouwde modules en templates. Hierdoor gaat het ontwikkelen of verbeteren van een applicatie razendsnel. Ook helpt Mendix je met het opsporen van fouten in functionaliteiten. Je krijgt een melding waar de fout exact staat en hoe je ‘m kan oplossen. Door de snelle lancering en kleine kans op fouten, bespaar je met een Mendix platform een hoop ontwikkelkosten. Naast Mendix zijn er nog een tal van andere spelers op de markt. In het low code no code marktoverzicht van 2023 vind je een overzicht.

8. Welke trends zijn er op het gebied van low code?

Mede door de COVID pandemie is low code populairder geworden en wordt ingezet door organisaties van alle soorten en maten. Dit komt omdat low code kan helpen om softwareontwikkeling tot wel 6 keer te versnellen en te vereenvoudigen, wat de efficiëntie kan verhogen en kosten kan besparen. Maar ook helpt het bij de versnelling van digitaal werken door processen te digitaliseren. 

Cloudbased oplossingen: Steeds meer low code-platforms bieden native integraties met cloudservices, zoals Google Cloud Platform, Microsoft Azure en Amazon Web Services. Hiermee wordt de integratie van cloud services vereenvoudigd en is het mogelijk een cloud provider naar keuze te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan verificatie via Microsoft accounts of specifieke dataservices van AWS.

Verbreding van het gebruik: Low code wordt niet alleen gebruikt voor softwareontwikkeling, maar ook voor het automatiseren van processen, het opzetten van prototypes en het opzetten van MVP's (Minimum Viable Products).

Stijgende vraag naar low code-ontwikkelaars: Door het gebrek aan traditionele software developers blijft de populariteit van low code groeien en is er een stijgende vraag naar low code-ontwikkelaars met specifieke vaardigheden en ervaring.

Conclusie: een futureproof applicatie met low code

Als je de beste user experience voor je klanten en medewerkers wil creëren, dan moet je snel applicaties kunnen lanceren en verbeteren. Low code development stelt je in staat om applicaties gemakkelijker en sneller dan ooit te bedenken, maken, lanceren en optimaliseren. Met een kortere time-to-market ben je de concurrent voor. Maar dat niet alleen. Intern verlopen processen efficiënter, waardoor je meer werk met minder mensen kan doen. Ook worden er minder fouten gemaakt en maakt het opschaling van je business mogelijk.

Meer weten over low code applicaties?

Download hier onze whitepaper: In 7 stappen naar apps voor medewerkers

Onze low code projecten

euretco retail business case

1500 gepersonaliseerde mijn-omgevingen

Parkeerbeheer voert controles uit

Duurzaam parkeerbeheer in Amsterdam