Blog

Bijna afgestudeerd? Waarom ‘Mendix Consultant’ een goede eerste stap is.

14 jan '22 by Michelle
Marketing medewerken bij webflight
Blog opleiding mendix

Ben jij (bijna) klaar met je bèta opleiding? Dan sta je voor een mooie keuze aan het begin van je carrière. Tal van opties, maar welke past het beste bij jou? In welke sector je ook aan de slag gaat, door de enorme impact van digitalisering heb jij altijd te maken met technologie. Met dit in je achterhoofd is een stap richting software development wellicht interessant. Wij vertellen je graag meer over low code platform Mendix, waarbij je niet hoeft te leren coderen zoals bij traditionele programmeertalen.

Als Mendix Consultant draait het om het oplossen van complexe business uitdagingen door het bouwen van low code applicaties. Je wilt snel iets bruikbaars neerzetten, aangezien je ultieme doel is om de klant zo ver mogelijk vooruit te helpen. Dit doe je het liefst door het oplossen van puzzels, zodat je de perfecte flow kunt neerzetten. Je wilt graag nieuwe dingen leren en je deinst niet terug voor een beetje uitdaging. En dit wil je natuurlijk wel binnen een hecht en gedreven team.

Herken jij jezelf hierin? Lees dan snel verder hoe jij een Mendix Consultant kunt worden:

Wat is Mendix?

Mendix is een softwareplatform waarmee je mobiele applicaties en webapplicaties bouwt, zonder dat je daarvoor uren hoeft te programmeren. Je modelleert flows met bouwblokken. Dit in tegenstelling tot traditionele ontwikkelmethodes waarbij je een website of app vanaf nul handmatig moet bouwen met code. Binnen Mendix zijn er echter wel functionaliteiten om custom code te schrijven, mocht dit aansluiten bij de behoeftes van de klant. In principe gebruik je bij low code de standaard bouwblokken, zodat iedereen binnen de organisatie ermee uit de voeten kan.

De volledige levenscyclus van een applicatie wordt ondersteund: van het ontwikkelen tot het testen en monitoren. Mendix verzorgt daarnaast alle infrastructuur die nodig is voor het draaien van een applicatie, waaronder de ontwikkelstraat, hosting en de database. Zo zorg je ervoor dat de klant en jezelf kunnen focussen op innovatie. Bijna de helft van de niet-IT bedrijven gebruikt toch data en software voor het oplossen van een bepaald probleem. Wil jij bijvoorbeeld samen met ons werken aan een oplossing voor een duurzaamheidsprobleem? Wij werken samen met verschillende soorten bedrijven, uit iedere sector. De oplossingen die je bouwt lopen dus erg uiteen. 

Waarom opleiden tot Mendix Consultant?

Omdat low code de toekomst is. Gartner voorspelt dat in 2024 ruim 65% van de applicaties wereldwijd zal draaien op een low code platform. Binnen deze platformen is Mendix marktleider en focust zich veel op nieuwe innovaties. Mendix verkleint het gat tussen Business en IT én laat organisaties snel groeien. Daarom werken we bij Webflight met het low code platform Mendix. Leren programmeren met Mendix is een bepaalde denkwijze, welke terugkomt in vele andere werkvelden. Deze skills kun je dus je gehele carrière goed gebruiken, welke richting je ook op gaat. 

Mendix is relatief makkelijk te leren, omdat het erg intuïtief werkt. Wel is er een bepaalde denkwijze nodig om Mendix snel onder de knie te krijgen. Zo is het belangrijk dat je snel verbanden en de logica van processen inziet. Low code zit vol met verbanden, die je makkelijk moet kunnen achterhalen en reproduceren. We zien dat vooral mensen met een afgeronde master opleiding in een bèta richting de manier van werken snel doorhebben. Omdat dit zo belangrijk voor ons is werkt Webflight met een cognitieve test in het sollicitatieproces, zo komen we er snel achter of jij een match bent met Mendix én natuurlijk ook met Webflight.  

Je leert softskills die je overal kunt gebruiken. Je bent namelijk geen developer, maar consultant. Je werkt iedere dag met de klant samen en moet zonder moeite de behoeftes in kaart kunnen brengen en deze vertalen naar  een oplossing. Je moet altijd de juiste prioriteiten stellen en deze duidelijk, in begrijpelijke  taal, naar de klant kunnen overbrengen. Een deel van deze softskills moeten al ergens in je zitten, maar uiteraard leer jij van je collega’s en je ervaringen bij de klant. We steken daarom veel tijd in je persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van je soft skills. Je krijgt hier sowieso 10% van je tijd voor, elk kwartaal maak je een plan hoe je deze tijd besteedt.  Als Mendix Consultant werk je aan de meest uiteenlopende projecten. Dit kan een retail-bedrijf als Bloomon zijn, maar ook een Legal organisatie of meer in de duurzame richting als Milieu Service Nederland. Ook de applicatie binnen deze organisaties lopen flink uiteen. Zo heb je apps voor medewerkers, maar ook apps die processen verbeteren of systemen met elkaar koppelen. Naast webapplicaties wordt Mendix steeds vaker gebruikt voor het bouwen van native mobiele apps, waardoor het product dat jij bouwt op ieder apparaat te gebruiken is.

Software development op maat door Webflight

Hoe word je een Mendix Consultant?

Wij zorgen ervoor dat jij de juiste kennis krijgt om als Mendix Consultant de klant verder te helpen. Hier hebben we een intensief traject voor ontwikkeld:

Mariët Veerman Mendix Consultant
Olav Pino employee Webflight Mendix Consultant

De ervaring van Mariët en Kevin

Dit klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar jij wil weten hoe onze nieuwe collega’s dit proces hebben ervaren. Daarom hebben we Kevin en Mariët gevraagd om jou hier alles over te vertellen. 

Mariët werkt een paar maanden bij Webflight. Haar testproject paste perfect bij haar geneeskunde achtergrond, namelijk het maken van een applicatie voor een fictieve zorginstelling. Familie van patiënten kunnen hier updates zien en aanmelden voor bezoek. Mariët: “Je eerste Mendix certificering gaat super snel, in mijn geval al in 1.5 week. Je ziet zo heel snel wat je hebt geleerd in een korte tijd. Doordat je iedere twee weken met je buddy zit hou je ook focus op je voortgang, doelen en actiepunten. Dit is echt een voordeel van het buddy systeem. Waarom ik Mendix Consultant ben geworden? Vooral de combi tussen klantcontact als consultant en het echt developen sprak mij erg aan. Samen met het enthousiasme van collega’s tijdens de sollicitatiegesprekken hoefde ik niet lang na te denken! Ik ben nog steeds erg bij met mijn keuze voor Webflight en Mendix. Iedereen is super ambitieus en helpt elkaar groeien in het werk en daarnaast is het erg gezellig met borrels, uitjes en sportsessies. Wat mij het meest is bijgebleven tijdens mijn start is het persoonlijke contact met collega’s, de uitjes (vooral kerst) en hoe spannend ik mijn eerste echte project vond. Gelukkig werk je altijd samen met een team en merk ik dat ik steeds meer dingen zelf kan oppakken, ook in het contact met de klant”. 

Kevin werkt nu een half jaar bij Webflight. Zijn testproject was het spel Ranking the colleagues. Kevin: “Na het behalen van mijn Rapid Certificaat begon ik gelijk aan dit project. Dit spel was niet alleen leuk om te maken, maar heeft mij ook klaargestoomd voor de eerste echte projecten. Het gaf vooral meer zelfvertrouwen dat ik de Mendix basics onder de knie had. De gesprekken met mijn buddy Yordee waardeer ik heel erg. Ik ben zelf niet echt een persoon die veel stress aantrekt, maar ik merk toch dat ik veel aan de gesprekken heb. Het kan de ene keer gaan over dingen die we allebei leuk vinden, maar ook over moeilijke dingen op werk bijvoorbeeld. Dan kijken we samen wat ik eraan kan doen om hier doorheen te komen en weer met een fijn gevoel verder kan. Ik heb gekozen om als Mendix Consultant te gaan werken, omdat ik altijd al geïnteresseerd was in een breed spectrum aan dingen. Van management skill tot processen automatiseren. Ik had totaal geen ervaring met coderen, dus was nogal achterdochtig. Na een meeloopochtend waarin ik binnen 2 uur een werkende app had, werd ik vanzelf enthousiast! Elke week kijk ik uit naar onze ‘Webflight Kantoordag’ en ik ben enorm trots op het werk wat we hier doen. We zijn dan wel geen wereldproblemen aan het oplossen, maar wat we doen, doen we echt goed. Dat zeggen onze klanten ook”. 

Join the team!

Hebben we jou kunnen overtuigen om samen met ons de vetste low code applicaties te bouwen? Of liever eerst nog even kletsen met een van onze Mendix Consultants? Ook dat kan, neem contact op met Nikki (Mendix Consultant, nikki@webflight.nl) of Derrek (Recruiter, derrek@webflight.nl) en zij beantwoorden al je vragen. Ben je nu al klaar om de uitdaging aan te gaan? Check dan onze vacature voor Junior Mendix Consultant.