Blog

Mendix features 2022

09 feb '22 by Menno de Haas
Menno de Haas, Director van Webflight

De belangrijkste Mendix features om naar uit te kijken in 2022

 Nieuwe features van Mendix in 2022

Het low code platform Mendix biedt de mogelijkheid om in een rap tempo de mooiste en meest functionele digitale producten te maken. Om voorop te blijven lopen wat betreft functionaliteit en steeds grotere efficiency-slagen te kunnen leveren richting consultants, worden continu nieuwe features toegevoegd aan het platform. Tijdens Mendix World 2021 werden een aantal grote features aangekondigd die dit jaar gereleased gaan worden. We staan vooral te trappelen om met deze 5 nieuwe features aan de slag te gaan:

  1. Subscription modellen voor Mendix Marketplace in Control Center

  2. Native mobile voor iOS en Android

  3. Artificial Intelligence upgrade Studio Pro

  4. Git integratie Studio Pro

  5. Mendix data hub 2.0

 Lees hier wat ons te wachten staat en wat de waarde voor klanten gaat zijn.

1. Subscription modellen Mendix Marketplace

Het Mendix Control Center biedt de mogelijkheid voor Mendix partners en klanten om centraal een meerdere Mendix applicaties te beheren. Dit jaar worden een aantal interessante upgrades gereleased.

Wat gaat veranderen binnen het Mendix Control Center? 

De nieuwe Mendix Marketplace ondersteunt subscription modellen voor producten die erin staan. Dit betekent dat bedrijven betaalde “Premium” functionaliteiten kunnen aanbieden in de Mendix Marketplace, zoals App Services die gebruikt kunnen worden door derden binnen hun eigen applicatielandschap. In het Control Center krijg je straks te zien wat de status is van Mendix Marketplace subscriptions. Hierdoor kunnen bedrijven profiteren van het beschikbaar maken van waardevolle zelf ontwikkelde content.

Wat levert het op? 

Het stimuleren van subscription modellen voor Marketplace content gaat zorgen voor meer en betere content in de Mendix Marketplace. Mendix partners en klanten kunnen hier gebruik van gaan maken en eventueel zelf content gaan delen.

Wanneer? Maart 2022

2. Native mobile iOS en Android

Mendix onderscheidt zich in de low codemarkt door de mogelijkheid om zelf native mobiele apps te kunnen maken. Er is vanuit de markt groeiende vraag naar native mobiele apps. Bedrijven die met een multi-device strategie willen dat dezelfde applicatie benaderd kan worden vanuit verschillende mobiele devices met een interface die geoptimaliseerd is voor ieder specifiek device.

Wat gaat veranderen? 

Een van de technische uitdagingen binnen mobiele apps is het synchroniseren van data. Wat te doen als je geen of slecht bereik hebt op het moment dan je data nodig hebt of verandert? Mendix ondersteunt offline werken in mobiele apps en biedt verschillende strategieën aan voor het synchroniseren van data. Voor bestanden en afbeeldingen worden de offline functionaliteiten uitgebreid, zodat op de achtergrond synchronisatie kan plaatsvinden.

Wat levert het op? 

Door deze nieuwe synchronisatie feature heb je meer controle over wanneer welke data gesynchroniseerd wordt. Hiermee kan opslag op de telefoon geoptimaliseerd worden en de gebruikerservaring verbeterd worden.

Wanneer? Juni 2022

3. Artificial Intelligence upgrade Studio Pro

De ontwikkelomgevingen van Mendix, Studio en Studio Pro, stellen consultants in staat om efficiënt en effectief applicaties van hoge kwaliteit te maken. MxAssist Bot is een AI-powered virtuele co-developer bot die consultants helpt bij het modelleren en configureren van hun applicatielogica. De AI bot geeft aanbevelingen over de beste vervolgstappen binnen een microflow op basis van eerder ontworpen activiteiten, parameters en andere contextgerelateerde informatie. Met deze feature kunnen consultants het beste uit het Mendix platform halen.

Wat gaat veranderen? 

De Page Bot is een nieuwe toevoeging aan de MxAssist Bots en gaat helpen met het optimaliseren van pagina’s die binnen het Mendix platform worden ontwikkeld. Mendix heeft al een aantal andere succesvolle MxAssist Bots, zoals de Logic en Performance bot.

Wat levert het op? 

Door de opbouw van pagina’s te optimaliseren zal hergebruik van componenten gestimuleerd worden en wordt complexiteit verminderd. Efficiënt opgebouwde pagina’s zullen leiden tot een verbetering van de laadtijd van pagina’s.

Wanneer? April 2022 (private beta)

4. Git integratie Studio Pro

Als professionele Mendix consultant zul je veel tijd besteden in Mendix Studio Pro, de geavanceerde ontwikkelomgeving. De ontwikkelomgeving wordt continu verbeterd om voor een betere developer experience te zorgen.

Wat gaat veranderen binnen Mendix Studio Pro? 

Voor versiebeheer van een Mendix applicatie werd binnen Studio Pro gebruik gemaakt van Apache Subversion (SVN), een versiebeheersysteem. Tegenwoordig is de standaard voor versiebeheer Git te gebruiken, bekend van de vele aanbieders zoals GitHub, GitLab en Atlassian Bitbucket. Studio Pro gaat het gebruik van Git ondersteunen, zowel op de eigen Mendix version control server, maar ook naar keuze op je eigen Git omgeving.

Wat levert de toevoeging van Git op? 

Het grote verschil tussen SVN en Git is de mogelijkheid om offline te kunnen werken. Met Git kun je lokaal nieuwe versies opslaan en deze zodra je verbinding hebt “pushen” naar een remote repository. Daarnaast hebben veel bedrijven hun eigen oplossingen voor Git versiebeheer. Deze kunnen vanaf nu ook gebruikt gaan worden voor Mendix applicaties, zodat alles centraal wordt opgeslagen.

Wanneer? Maart 2022

5. Mendix Data Hub 2.0

Mendix Data Hub is een opslagplaats die helpt bij het ontdekken en delen van data over verschillende applicaties. Dit vergemakkelijkt beheer (governance) van databronnen en versnelt ontwikkeling van integraties. 

Wat gaat veranderen? 

Data Hub 2.0 wordt gelanceerd. Hiermee worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Allereerst wordt het mogelijk via OData nieuwe objecten te creëren in andere applicaties. Odata is een open data protocol waarmee data uit verschillende (open) bronnen gestructureerd kan worden ontsloten. Dit gebeurd via REST API’s

Op dit moment is het alleen mogelijk objecten te lezen en te modificeren. Daarnaast gaat Data Hub als event broker functioneren met Apache Kafka als onderliggende technologie. Hiermee is asynchrone communicatie mogelijk tussen applicaties (publish-subscribe pattern). 

Wat levert het op? 

Met Data Hub 2.0 heb je alle functionaliteiten die je normaal gesproken zou realiseren door APIs zelf te ontwikkelen. Dit scheelt veel tijd tijdens het ontwikkelen. Daarnaast zorgt de event broker functionaliteit dat je belasting over applicaties beter kunt beheersen en makkelijker gegevens kunt delen over meerdere applicaties. De noodzaak om externe queues te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Redis of AWS SQS/SNS is hiermee verdwenen en beheer van deze integraties wordt eenvoudiger.

Wanneer? April 2022 (Data Hub 2.0), juni 2022 (event broker)

Mendix feature release calendar

Dit is maar een greep uit de nieuwe features die Mendix dit jaar gaat releasen en het leven van consultants en klanten weer een stukje leuker gaat maken. Voor de overige lijst met features die tijdens Mendix World 2021 zijn aangekondigd en de complete roadmap voor 2022 kijk je in de release calendar