Blog
Applicaties worden steeds belangrijker voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het ondersteunen van digitale transformatie. Met low-code development bespaar je tijd en heb je minder specialistische expertise nodig om mooie applicaties te ontwikkelen. In dit artikel gaan we kort in op de voordelen van low-code en leggen we drie populaire low-code platformen langs de meetlat: Mendix, OutSystems en Microsoft Power Apps.
Low-code is een manier van ontwikkelen die slechts een minimum aan programmeerkennis en -werk vereist. Je bouwt namelijk op een visuele manier en zonder code door bouwstenen van een applicatie en invoervelden naar de juiste positie te slepen.
Low-code heeft vijf belangrijke voordelen die de werkwijze interessant maken voor veel bedrijven. We zetten ze kort voor je op een rij.
Low-code is prima geschikt voor ‘citizen developers’, mensen die zich niet alleen focussen op techniek, maar ook uitstekend thuis zijn in business en logica. Zo krijg je applicaties die beter aansluiten op de werkpraktijk en een brug slaan tussen IT en business.
Bij low-code maak je vaak gebruik van bestaande bouwblokken, templates, functionaliteiten en widgets. Je hoeft niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden en kunt delen van bestaande applicaties hergebruiken. Hierdoor neemt de ontwikkelsnelheid toe en kun je snel de ontwikkelcapaciteit opschalen.
Met moderne en sterke applicaties stel je jouw diensten makkelijker af op de wensen, processen en systemen van klanten en leveranciers. Het resultaat? Gestroomlijnde processen, meer productiviteit en een betere ketenintegratie.
Applicaties die in low-code zijn gebouwd, integreer je met behulp van open API’s gemakkelijk met andere software.
Low-code zorgt er vooral voor dat je als bedrijf wendbaarder wordt. Omdat je applicaties sneller dan ooit bedenkt, ontwikkelt, lanceert en verbetert, kun je sneller inspelen op veranderende klantwensen en nieuwe marktontwikkelingen. Je voegt makkelijker nieuwe diensten en producten toe aan je portfolio en kunt de klant unieke productsamenstellingen aanbieden. Met een kortere time-to-market ben je concurrenten voor die nog traditionele ontwikkelmethoden gebruiken. Je verbetert bovendien de klantinteractie en samenwerking met leveranciers.
Inzetten op low-code betekent ook dat je geen uitgebreide operations meer nodig hebt voor de monitoring en het beheer. Low-code platformen werken als as-a-servicediensten. De mensen die de applicatie bouwen, kunnen haar ook onderhouden. Dit spaart kosten en maakt het mogelijk om nieuwe applicaties snel te lanceren.
Om met low-code de applicaties van je dromen te bouwen, heb je natuurlijk wel een goed platform nodig. Tijd om eens te kijken naar drie populaire low-code platforms: Mendix, OutSystems en Microsoft Power Apps.
Mendix is sinds 2019 een Leader in het Gartner Magic Quadrant voor Enterprise Low-Code Application Platforms. Mendix werd in 2005 opgericht in Rotterdam. In 2012 verhuisde het bedrijf naar de Verenigde Staten. In 2018 werd het overgenomen door Siemens. Mendix is een low-code platform waarmee je snel en op grote schaal mobiele applicaties en webapplicaties bouwt en verbetert. Het platform maakt gebruik van modellering, wat betekent dat je werkt met ingebouwde templates en modules. Het voordeel hiervan? De leercurve is niet overdreven steil en het ontwikkelen gaat snel. Je hoeft bovendien niet bang te zijn voor syntaxfouten, aangezien Mendix je een seintje geeft als er iets fout gaat of als er een onderdeel ontbreekt dat essentieel is voor het functioneren van de app.
Lees ook het artikel: Wat is Mendix?
OutSystems werd in 2001 opgericht in de Portugese hoofdstad Lissabon. Tegenwoordig staat het OutSystems-hoofdkwartier in het Amerikaanse Boston. In 2019 werd Outsystems door Forrester uitgeroepen tot leider in de Forrester Wave: Low-Code Development Platforms for AD&D Professionals. Gartner riep het platform uit tot leider in het Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms en het Gartner Magic Quadrant for Multi-experience Development Platforms.
OutSystems is een low-code platform dat jou de tools aanreikt om omnichannel- en enterprise-applicaties te ontwikkelen, implementeren en beheren. Op mondiale schaal is OutSystems momenteel nog steeds het meest gebruikte low-code platform. Met OutSystems kun je bestaande gegevens koppelen en nieuwe toepassingen bouwen, zonder je IT-omgeving ingrijpend te wijzigen.
Gebruik je het platform bijvoorbeeld in combinatie met systemen als SAP, Oracle of Salesforce? Dan wordt OutSystems als een applicatielaag op die systemen gelegd. OutSystems is wel echt een platform voor IT’ers. Je kunt er enorm veel mee en in, maar hebt hier wel veel technologische kennis voor nodig.
Microsoft Power Apps is een door Microsoft ontwikkelde suite met apps, diensten en connectors die je helpen om aangepaste apps te bouwen voor specifieke zakelijke behoeften. Denk aan apps die snel verbinding maken met zakelijke gegevens die zijn opgeslagen op het onderliggende gegevensplatform (Dataverse) of op verschillende online en fysieke gegevensbronnen (bijvoorbeeld SharePoint, Microsoft 365 of Dynamics).
Microsoft Power Apps is ideaal voor relatief eenvoudige toepassingen, zoals het ophalen van interne communicatie-agenda’s. Wil je echt de diepte in? Dan loop je al gauw tegen de grenzen van het platform aan en heb je meestal extra Microsoft-producten zoals Azure App Service nodig.
Na deze introductie van Mendix, OutSystems en Microsoft Powerapps ben je natuurlijk razend benieuwd naar de verschillen tussen de drie platforms. Hoe verhouden ze zich tot elkaar en wat zijn de kenmerken van elk platform? We vergelijken de platforms op een aantal beoordelingscriteria.
Functionaliteiten als monitoring en logging krijg je bij Mendix out of the box aangeleverd.
Je kunt in Mendix op een projectscherm meerdere tegelijk modules openen en bekijken, waardoor je niet handmatig hoeft te schakelen tussen de verschillende modules.
Mendix is tegenwoordig onderdeel van Siemens en biedt dus een uitstekende integratie met Siemens-technologie zoals MindSphere. Met een gigant als Siemens achter zich heeft Mendix veel extra slagkracht en meer innovatievermogen, wat de doorontwikkeling van het platform ten goede komt.
Je kunt alle functionaliteiten, configuraties en applicaties managen in één centraal dashboard.
Mendix biedt continue kwaliteitsbewaking.
Mendix biedt oplossingen voor de totale levenscyclus (ontwikkelen, testen, lanceren, implementeren en verbeteren) van een applicatie.
Mendix beschikt over een lokale testomgeving.
OutSystems is vooral ontworpen voor echte IT’ers en doorgewinterde programmeurs die veel willen ‘tweaken’. De mogelijkheden om data op te halen zijn uitgebreider te customizen dan in Mendix en Microsoft Power Apps. Je kunt bijvoorbeeld de zichtbaarheid van attributen helemaal zelf bepalen. Bij Mendix doet het platform dat voor je.
OutSystems heeft geen lokale testomgeving. Je moet in een sandbox-omgeving testen in de Outsystems Cloud. Voor het ontwikkelen betekent dit dat je eerst moet deployen. In Mendix kun je direct lokaal testen. Mendix is in dit opzicht dus minder omslachtig.
Zoek- en integratiefuncties zijn in OutSystems complexer en minder toegankelijk dan in Mendix.
OutSystems is al ver op het gebied van AI- en IoT-integratie. Denk bijvoorbeeld aan de OutSystems Machine Learning Builder, die de interactie met diverse ML-modellen faciliteert en vertaalt naar snelle productiemodellen. Ook Mendix timmert op dit vlak aardig aan de weg, bijvoorbeeld dankzij soepele integraties met hoogwaardige IoT-platforms als AWS, IBM Watson en Microsoft Azure.
Microsoft Power Apps is een prima platform voor het ontwikkelen van relatief eenvoudige en specifieke zakelijke apps. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie waarmee je ruimtes kunt reserveren in coronatijd.
Bij wat complexere uitdagingen werkt het platform veel met formules. Microsoft Power Apps wordt niet voor niets soms omschreven als ‘Excel op steroïden’.
Power Apps is ideaal als je al veel Microsoft-applicaties hebt.
In vergelijking met Mendix en Outsystems is Microsoft Power Apps eigenlijk geen volwaardig low-code platform. Zaken als monitoring en logging worden bijvoorbeeld niet out of the box geleverd. Bij het bouwen van complexe applicaties loop je al gauw tegen beperkingen aan. Je moet dan weer extra Microsoft-producten bijkopen.
De licentiestructuur van Mendix is gebaseerd op het aantal gebruikers en gebruiksomgevingen, die van OutSystems op het aantal componenten in een applicatie.
Mendix heeft de grootste en levendigste community. Heb je een vraag of probleem? Dan kun je via het Mendix Forum binnen tien minuten een antwoord verwachten. Ook de Mendix Marketplace is rijkelijk gevuld met kwalitatief hoogwaardige producten.
De OutSystems-community is meer een ‘mixed bag’: soms uitstekend, maar niet altijd even bruikbaar. Ook het aanbod in OutSystems Forge is meer wisselend van kwaliteit dan dat op de Mendix Marketplace.
Microsoft Power Apps kun je afnemen in de vorm van een abonnement per gebruiker of app.
Je bent bij Power Apps sterk afhankelijk van het Microsoft-ecosysteem.
Mendix is heel erg gericht op de businesskant van applicatieontwikkeling en streeft ernaar om het gat tussen IT en business te verkleinen. Het platform regelt al veel voor je en biedt een eenvoudig te gebruiken ontwikkelomgeving.
OutSystems heeft door de vele mogelijkheden om te customizen een steile leercurve en is daardoor minder geschikt voor citizen developers dan Mendix of Microsoft Power Apps.
Microsoft Power Apps is relatief eenvoudig te gebruiken voor het snel ontwikkelen van bedrijfsapps. Dat geldt zeker als je het platform gebruikt in combinatie met andere Microsoft-producten.
Mendix heeft lagere opstartkosten dan OutSystems. De instaplicentie voor Mendix begint net boven de 10.000 euro per jaar. De licentieprijzen voor OutSystems starten bij 4000 euro per maand. Als je flink opschaalt stijgen de kosten bij Mendix wel sneller dan bij OutSystems. Het precieze kostenplaatje is sterk afhankelijk van het aantal gebruikers, type hosting en SLA.
Microsoft Power Apps is al verkrijgbaar vanaf licentieprijzen van € 8,40 per maand per app of € 33,70 per gebruiker per maand (onbeperkt aantal apps per gebruiker). Het nadeel is wel dat PowerApps een veel beperkter aanbod aan functionaliteiten heeft dan Mendix en OutSystems. Bij het ontwerpen van complexere oplossingen moet je dan vaak nog extra Microsoft-producten aanschaffen, waardoor je onder de streep vaak toch nog duurder uit bent.
Welk platform de beste keus is voor jouw organisatie hangt helemaal af van je behoeften, wensen en voorkeuren. Wil je vooral het gat tussen business en IT verkleinen en snel groeien? Dan is Mendix, een platform dat geboren is in de cloud, vaak de beste optie.
Wil je op technisch vlak alles zelf bepalen en vooral een zo groot en divers mogelijk scala aan features, opties en functionaliteiten? Dan is OutSystems waarschijnlijk ‘the way to go’. Het hangt wel een beetje af van het model dat je kiest. Als je als organisatie zelf van OutSystems gebruik wilt maken, zijn er bepaalde overwegingen om het wel of niet te doen. Maar als je van een partner gebruik maakt die alles voor je bouwt, maakt het in principe niet uit. Vaak hebben organisaties ook geen duidelijke voorkeur voor Mendix of Outsystems, maar zijn het de kosten voor een bepaalde usecase die hun keuze beïnvloeden.
Microsoft Power Apps is leuk voor eenvoudige zakelijke apps, maar blijft qua mogelijkheden duidelijk achter bij Mendix en OutSystems. Voor complexe vraagstukken moet je snel naar code en formules grijpen. Dit vraagt meer van de ontwikkelaars en zal de onderhoudbaarheid en snelheid van ontwikkeling niet ten goede komen.
Het is daarentegen wel een interessant platform voor organisaties wier IT-omgeving sterk op Microsoft-technologie geënt is. Het Power Platform van Microsoft bestaat uit een aantal applicaties die het eenvoudig maken om data uit verschillende bronsystemen (zoals CRM of ERP) te halen en daarmee op een no-code- of low-code-manier toepassingen te maken. Denk aan business analytics dashboards met PowerBI, automatisering met Power Automate, chatbots met Power Virtual Agents en mobiele apps en webapplicaties met Power Apps.
Ben je op zoek naar een uitgebreid overzicht van de belangrijkste leveranciers van low code en no code platforms? Lees dan ons artikel 'Low code en no code: een marktoverzicht in 2023'. Hierin beschrijven we 9 relevante platformen.
Ben je ook overtuigd van de voordelen van low-code, maar kun je wel wat extra advies gebruiken bij het kiezen van het juiste ontwikkelplatform voor jouw applicaties? Dan ben je bij Webflight aan het juiste adres. Webflight helpt je met het vergroten van de schaalbaarheid van je organisatie en het ontwikkelen van een goede digitale strategie of IT-roadmap, zodat de technologie uiteindelijk jouw business ondersteunt.
Meer weten? Bel ons dan gerust op +31 (0) 20 308 0319 of stuur een mail naar info@webflight.nl.