Blog

4 tips voor het bouwen van digitale oplossingen binnen de legal tech

06 aug '21 by Menno de Haas
Menno de Haas, Director van Webflight
Slimme digitalisering binnen de juridische sector

Geen enkele innovatieve en toekomstgerichte organisatie ontkomt nog aan de noodzaak van digitale transformatie. De strategische inzet van digitale technologie biedt namelijk niet alleen volop mogelijkheden om bestaande bedrijfs- en werkprocessen slimmer en efficiënter in te richten, maar maakt het ook makkelijker om in te spelen op veranderende markten en nieuwe klantbehoeften.

De juridische sector werd in het verleden nog wel eens getypeerd als risicomijdend of digitaal weinig vooruitstrevend. Maar op het moment bruist het ook van de nieuwe digitale ideeën en initiatieven bij advocatenkantoren en juridische afdelingen van grote bedrijven. De markt voor ‘legal tech’ groeit in een razendsnel tempo, wat leidt tot steeds meer innovaties en toepassingsmogelijkheden. In dit blogartikel kijken we naar 4 belangrijke tips voor het ontwikkelen van oplossingen binnen de legal tech.

1. Snelheid en een korte time-to-market

Vroeger duurde het vaak wel even voordat een juridisch dienstverlener de vruchten kon plukken van een digitale oplossing zoals een nieuw platform of slimme bedrijfsapplicatie. De reden: traditionele programmeermethoden vereisen het schrijven van veel code en vragen vaak om een berg specialistische kennis.

De inzet van low-code verandert dit. U hoeft een nieuwe oplossing niet meer vanaf scratch te ontwikkelen, aangezien een low-codeplatform als Mendix gebruikmaakt van herbruikbare bouwstenen.

Hierdoor kunt u een applicatie 3-5x sneller bouwen. Door het hergebruiken van vooraf ontwikkelde en geteste bouwstenen neemt het risico op softwarebugs bovendien af. De time-to-market wordt korter, waardoor u makkelijker inspeelt op actuele wensen en behoeften van klanten en belangrijke stakeholders binnen de juridische sector. 

2. De behoefte van gebruikers centraal stellen

Digitale transformatie van de juridische sector behelst meer dan alleen het adopteren van nieuwe applicaties en het automatiseren van processen. Optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van legal tech vraagt ook om een nieuwe bedrijfscultuur. Binnen die cultuur zijn digitale oplossingen vanzelfsprekend en kunnen medewerkers zelfstandig de vruchten plukken van de nieuwe techniek. Zo’n cultuur creëert u door bij het ontwikkelen van applicaties en andere digitale tools de behoeften van gebruikers centraal te stellen. Zorg ervoor dat de mensen op de werkvloer invloed hebben op de uiteindelijke functionaliteit. Dit facilitair je door een goed ontwikkelproces, maar ook gebruik van de juiste technologie. Low-codeplatformen zijn hier bij uitstek geschikt voor. Ze maken namelijk gebruik van grafische interfaces die inzichtelijk maken uit welke onderdelen een applicatie bestaat. 

Bovendien is de software zo flexibel dat je naar eigen inzicht functionaliteiten kunt toevoegen of aan te passen. Hierdoor sluiten nieuwe oplossingen direct aan op de juridische beroepspraktijk.

3. Bouwen tegen lage ontwikkel- en onderhoudskosten

Juridische dienstverleners zijn in de kern natuurlijk geen techbedrijven. Het is daarom belangrijk dat er geen torenhoge kosten zijn verbonden aan de transformatie van traditionele juridische dienstverlening naar legal tech. De oplossing? Het kostenefficiënt ontwikkelen en beheren van uw digitale omgeving.

Low-code maakt dit mogelijk. De relatief eenvoudige ontwikkelmethode, die minder kennis van traditionele softwareontwikkeling vereist, verkort het ontwikkelproces. Het is vaak ook prima mogelijk om low-code platformen met legacy-systemen te integreren. 

Door low-code oplossingen bovenop verouderde systemen te ontwikkelen, kunnen organisaties hun legacy-IT eenvoudiger uitfaseren zonder merkbare gevolgen aan de voorzijde. Bovendien zijn low-code-oplossingen veelal cloud-based. Dit maakt ze extra (kosten)efficiënt en schaalbaar. 

4. De cloud benutten als een ecosysteem vol slimme oplossingen

Gebruikmaken van de cloud is een belangrijke oplossing voor het ten volle benutten van de kracht van legal tech. Zie de cloud als een enorm groot en vanaf elke locatie en elk apparaat toegankelijk ecosysteem vol slimme oplossingen. Volwassen low-codeplatformen als Mendix en OutSystems beschikken bijvoorbeeld over een uitgebreid cloudnetwerk van duizenden professionele ontwikkelaars en ‘citizen developers’ (ontwikkelaars zonder een formele IT-achtergrond).

De cloud geeft juridische organisaties en professionals bovendien toegang tot innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Die helpen bij het analyseren van data en het ontwikkelen van voorspellende modellen. Enorme handige hulpmiddelen dus voor het perfectioneren van legal tech. 

Digitale transitie maken met Webflight

Webflight helpt uw juridische organisatie bij het maken van de digitale transformatie naar legal tech. Wij denken graag mee over verbetermogelijkheden en helpen u bij het ontwikkelen van digitale maatwerkoplossingen voor het perfectioneren van al uw juridische diensten. We zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het low-code bouwen van branchespecifieke applicaties met behulp van het Mendix-platform

Benieuwd naar de mogelijkheden? Download dan ons e-book ‘De toekomst van legal tech’ of neem vrijblijvend contact op met Menno via +31 (0) 20 308 0319 of info@webflight.nl.