Heinen & Hopman

Optimalisatie van maritieme klimaatbeheersing

In de steeds evoluerende wereld van engineering en maritieme innovatie heeft Heinen & Hopman zich gevestigd als een vooraanstaand bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van geavanceerde klimaatbeheersingssystemen voor de scheepvaart, variërend van commerciële veerboten tot luxueuze jachten. Het bedrijf staat bekend om zijn toewijding aan het creëren van comfortabele, efficiënte en betrouwbare omgevingen aan boord van meer dan 15.000 schepen wereldwijd.

H&H foto maritiem

Al meer dan een halve eeuw heeft Heinen & Hopman pionierswerk verricht in de maritieme industrie. Hun deskundigheid op het gebied van ventilatie, koeling en verwarming heeft geleid tot slimme oplossingen die niet alleen voldoen aan de hoogste normen van comfort en veiligheid, maar ook bijdragen aan energiebesparing en duurzaamheid op zee. Met een uitgebreid portfolio van succesvolle projecten heeft Heinen & Hopman zichzelf zeker op de kaart gezet.

De weg naar digitalisering

Hoewel Heinen & Hopman bekend staat om hun technische expertise, stonden ze voor uitdagingen bij het beheren en in gebruik stellen van de complexe klimaatbeheersingssystemen tijdens de bouw van de schepen. Het verifiëren van de klimaatbeheersingssystemen, en of die functioneren naar behoren, vereisten vaak handmatige processen wat resulteerde in inefficiëntie, fouten en het verlies van waardevolle informatie.

Heinen en Hopman Maritieme app

Commissioning App als oplossing

Om deze uitdagingen aan te pakken, sloegen Heinen & Hopman en Webflight de handen ineen om de "Commissioning App" te ontwikkelen, gebouwd op basis van Mendix low code technologie. Deze applicatie transformeerde de manier waarop het bedrijf klimaatbeheersingssystemen beheert en valideert, voordat een schip wordt opgeleverd aan de klant.

In de Minimum Viable Product (MVP) van de App focuste zich op het luchtzijdige deel van de klimaatinstallatie inregelen. Dit heeft betrekking op het balanceren en optimaliseren van de luchtstromen. Dit proces zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid lucht op de juiste plaatsen in een schip of ruimte wordt geleverd.

Bij het luchtzijdige deel worden verschillende componenten van het HVAC-systeem (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) afgesteld, zoals de luchtroosters, luchtbehandelingsunits en kleppen, om ervoor te zorgen dat er een optimale luchtverdeling is.

De volgende stap is het digitaliseren van het waterzijdig deel, wat zich richt op het balanceren van het water dat door het verwarmings- of koelsysteem loopt.

De Commissioning App stelt ingenieurs in staat om via de app op tablets specifieke projecten te selecteren en eenvoudig door verschillende ruimtes aan boord te navigeren. Dit digitale platform biedt hen ook de mogelijkheid om gedetailleerde metingen van de luchtdruk in de pijpsystemen vast te leggen en te analyseren. Eventuele aanpassingen die nodig zijn om optimale prestaties te garanderen, kunnen rechtstreeks via de app worden genoteerd. Deze veranderingen worden geregistreerd, beoordeeld en goedgekeurd. 

Dit project is tot een succes geworden door een nauwe samenwerking van de eindgebruikers met Design en App ontwikkelaars in een scrum team.

UX element van Heinen en Hopman
Onderhoudsmonteur voert meting uit

Nauwkeurigheid voorop

De app heeft niet alleen het proces in kaart gebracht en gestroomlijnd, maar heeft ook een uniforme standaard voor elke "Commissioning Engineer" vastgelegd, waardoor afwijkingen in werkmethodes worden geminimaliseerd. Hoewel sommige afwijkingen nog steeds voorkomen, is de verwachting dat de app de nauwkeurigheid en efficiëntie van het beheer zal verbeteren.

Centralisatie van data

Voorheen werden gegevens verzameld via uiteenlopende methoden, waaronder Excel en handgeschreven notities die later moesten worden ingevoerd op de computer. Er is nu plaatsgemaakt voor een gestroomlijnde aanpak. Met de Commissioning App kunnen medewerkers sneller en efficiënter controles uitvoeren. Bovendien biedt de app centralisatie van alle informatie aan, en kan de nauwkeurigheid van gegevens gewaarborgd worden.

Offline beschikbaarheid met Progressive Web App

Het gedeelte dat de Commissioning Engineer behandelt en dus ook de app voor gebruikt, vindt plaats op de scheepswerf waar de schepen worden gebouwd. De Commissioning App is ontworpen voor het verifiëren van onder andere ventilatie- en koelingssystemen die geïnstalleerd zijn op schepen. Er is rekening gehouden met de wisselende internet connectiviteit binnen de werkomgeving van de engineers: De app is ontwikkeld als een Progressieve Web App (PWA), een hybride versie tussen een reguliere app en een native app. Hierdoor kunnen gebruikers de app offline gebruiken, en zodra de internetverbinding is hersteld, worden alle offline ingevoerde data gesynchroniseerd. Als pluspunt draait deze applicatie gewoon in de browser, zodat je geen play- of appstore nodig hebt!

Mendix consultant Alexander Gruisen

Engineers willen gemak bij inbedrijfstelling. De app bespaart tijd, vermindert papierwerk en keurt boten efficiënter. Dit kan zelfs zonder internet, perfect voor in de loods!

Alexander Gruisen

Consultant, Webflight

Rapportage overzicht uit de commissioners app

Impact

  1. Verbeterde samenwerking: De app vergemakkelijkt realtime samenwerking tussen verschillende afdelingen en de klant, waardoor communicatie en coördinatie worden verbeterd.

  2. Continue bedrijfsvoering: Door de offline beschikbaarheid van de Commissioning App kunnen de engineers ook doorwerken wanneer er geen internetconnectie is. Hiermee stijgt hun productiviteit en is een continue bedrijfsvoering gewaarborgd.   

  3. Nauwkeurige verificatie: De digitale verificatie van systemen en de prestaties draagt bij aan een hogere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van klimaatbeheersingssystemen die werken. 

  4. Efficiëntie en tijdwinst: Het gebruik van de app leidt tot tijdsbesparing en vermindert de kans op menselijke fouten of miscommunicatie, wat resulteert in een efficiënter projectbeheer.

  5. Digitale transformatie: Alle wijzigingen en goedkeuringen worden digitaal vastgelegd, waardoor een duidelijke overdracht wordt gecreëerd voor toekomstige referentie, en naar de klant toe.

Design sprint met Studio Döppelganger 

Tijdens dit project is samengewerkt met low code UX-design agency Studio Döppelganger. Tijdens een design sprint zijn de eisen en wensen van de toekomstige gebruikers in kaart gebracht en zijn beslissingen genomen over de functionaliteit van de applicatie. Na oplevering van een clickable prototype, is Webflight gestart met de ontwikkeling van de Commissioners App, die exact voldoet aan de wensen van de monteurs van Heinen & Hopman.

Nieuwe standaard in efficiëntie en precisie

Door het combineren van technische kennis met innovatieve technologie, heeft Heinen & Hopman hun operationele processen getransformeerd en een nieuwe standaard van efficiëntie en precisie gevestigd in het beheer van klimaatbeheersingssystemen op schepen. 

In de zoektocht naar continue verbetering en optimalisatie heeft Heinen & Hopman met de Commissioning App een belangrijke mijlpaal bereikt. De app belooft niet alleen de betrouwbaarheid en precisie van klimaatbeheersingssystemen te verbeteren, maar bevordert ook de samenwerking tussen de managers, project- en commissioning engineers, en zodanig ook de communicatie met klanten.

Noortje employee

De Commissioning App centraliseert en digitaliseert alle data en stroomlijnt de werkwijze van engineers

Noortje Elbers

Consultant, Webflight