Blog

10 voordelen van low code applicaties

27 nov '20 by Menno de Haas
Menno de Haas, Director van Webflight
illustratie van een gloeilamp in de hand

Het ontwikkelen en onderhouden van klant- en personeelsapps is een tijdrovende klus. Het aantal nieuwe developers is schaars en de druk op bestaande developers om meer applicaties in minder tijd te ontwikkelen, neemt toe. De kwaliteit van het geleverde werk gaat hierdoor achteruit, wat een slechte impact heeft op de business en gesteldheid van je personeel. Je merkt het al: dit is een tikkende tijdbom. Gelukkig bieden low code applicaties een oplossing voor dit groeiende probleem. Dankzij low code verlopen interne processen efficiënter, kan je meer werk met minder mensen verzetten en worden er minder fouten gemaakt. In dit artikel leggen we je uit wat een low code applicatie precies is en wat de 10 voordelen ervan zijn.

Wat is low code

Low code is een manier om software te ontwikkelen zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. Het bouwen van een low code mobiele of webapplicatie gaat op een visuele manier. Je sleept simpelweg geautomatiseerde blokken en invoervelden naar de juiste positie. Je bouwt hele flows zonder dat je zelf code schrijft. Dit in tegenstelling tot traditionele ontwikkelmethodes waarbij je een website of app vanaf nul handmatig moet bouwen met code.

10 voordelen van low code applicaties

1. Je verkleint het gat tussen IT en de business

In tegenstelling tot traditionele developers, hebben low code developers meer affiniteit met de business. Ze zijn niet alleen degenen die de oplossing voor een probleem bedenken, maar hem ook zelf bouwen. Dit zorgt ervoor dat de applicaties beter aansluiten bij het proces dat ze moeten verbeteren.

2. Je schaalt je ontwikkelcapaciteit sneller op

Doordat je bestaande templates, functionaliteiten en widgets kan kopiëren, hoef je niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden bij innovaties. Dit maakt snelle opschaling mogelijk.

3. Je vernieuwt sneller verouderde software

Verouderde software die niet langer aansluit op je bedrijfsprocessen, vervang je razendsnel met een low code applicatie.

4. Je verbetert de ketenintegratie

Door een sterke applicatie, sluit je beter aan op de wensen van de klant en leverancier. Zo verhoog je de productiviteit, stroomlijn je de processen en hou je onderaan de streep meer winst over.

5. Je bespaart tijd en mankracht tijdens en na het bouwen

Het aanleggen van infrastructuur is bij een low code applicatie niet meer nodig. Terugkerende taken regel je razendsnel met standaard elementen. Dat scheelt aanzienlijk veel ontwikkeltijd. Apps kunnen hierdoor 5 keer zo snel worden gelanceerd. Ook hoef je niet op zoek naar extra developers, maar volstaat de huidige grootte van je team. Ook na de lancering van een applicatie kan je meer doen met minder mensen, omdat processen efficiënter verlopen. Zo zorgt de low code applicatie van Parkeerbeheer Amsterdam ervoor dat bezwaren op boetes twee keer zo snel worden afgehandeld.

6. Je voert snel verbeteringen door

Bugs op je website los je razendsnel op, omdat er niet volledig nieuwe code geschreven hoeft te worden. Het tempo waarin je verbeteringen doorvoert, ligt bij low code dus een stuk hoger dan bij traditionele ontwikkelmethoden. Door de ingebouwde (beveiligings)updates, ben je bovendien altijd verzekerd van de laatste versie.

7. Je hoeft niet te kunnen programmeren

De naam zegt het al: er komt weinig tot geen code aan te pas bij low code applicaties. Daardoor kan je mensen met verschillende werkervaring sneller opleiden tot developer. Low code scheelt een hoop inwerk- en opleidingstijd.

8. Je hebt geen aparte operations meer nodig

De mensen die de applicatie bouwen, kunnen ‘m ook onderhouden. Je hebt dus geen aparte operations meer nodig die alle monitoring en het beheer doet. Met rechtenbeheer pas je precies aan welk teamlid welke activiteiten kan uitvoeren.

9. Je breidt functionaliteiten naar wens uit

Low code applicaties bevatten veel standaard functionaliteiten en designs. Wil je toch meer features? Dat kan, want de structuur is open. Ervaren developers kunnen daardoor extra functionaliteiten toevoegen met code zoals JavaScript.

10. Je koppelt het makkelijk aan andere software

Low code applicaties kunnen geïntegreerd worden met andere softwarepakketten, zoals CRM- of ERP-systemen. Hierdoor past het naadloos in je applicatielandschap.

Het bekendste low code platform: Mendix

Mendix is een van de bekendste low code platformen. Het platform werkt op basis van modellering, waarbij je gebruikmaakt van ingebouwde modules en templates. Hierdoor gaat het ontwikkelen of verbeteren van een applicatie razendsnel. Ook helpt Mendix je met het opsporen van fouten in functionaliteiten. Je krijgt een melding waar de fout exact staat en hoe je ‘m kan oplossen. Door de snelle lancering en kleine kans op fouten, bespaar je met een Mendix platform een hoop ontwikkelkosten. Wil je meer weten over Mendix? Lees dan onze blog: Wat is Mendix?

Conclusie: een futureproof applicatie

Als je de beste user experience voor je klanten en medewerkers wil creëren, dan moet je snel applicaties kunnen lanceren en verbeteren. Low code development stelt je in staat om applicaties gemakkelijker en sneller dan ooit te bedenken, maken, lanceren en optimaliseren. Met een kortere time-to-market ben je de concurrent voor. Maar dat niet alleen. Intern verlopen processen efficiënter, waardoor je meer werk met minder mensen kan doen. Ook worden er minder fouten gemaakt en maakt het opschaling mogelijk.

Meer weten over low code applicaties?

Download hier onze whitepaper: In 7 stappen naar apps voor medewerkers

Onze low code projecten

Werkplekken bij spaces

Van monoliet naar microservices architectuur

Hellofresh customer case door webflight

Elke dag wat anders op tafel door Smart Menu Planning