Mendix apps upgraden

Mendix bestaat al een tijdje. Daarom zijn veel oudere applicaties die op het Mendix platform zijn gebouwd niet meer geschikt voor gebruik in een hedendaagse applicatielandschap. Het migreren van een app van een oudere versie van Mendix naar een nieuwe versie kan een complex proces zijn. De exacte hoeveelheid tijd die nodig is om te migreren naar een nieuw platform hangt af van de complexiteit van de bestaande applicatie, hoe lang de applicatie niet is bijgewerkt en de hoeveelheid maatwerk die in de applicatie zit.

Webflight consultant upgrade Mendix applicatie

Mendix brengt ongeveer elke 2 jaar een major versie uit. In dit artikel kijken we naar enkele factoren die u moet overwegen wanneer u nadenkt over applicatie optimalisatie en waarom het belangrijk is om dit te doen. 

Waarom je Mendix app upgraden?

De belangrijkste redenen om je Mendix applicatie te upgraden zijn:

 1. Security updates;

 2. Gebruik maken van nieuwe functionaliteiten in Mendix (dit kunnen ook zaken zijn gerelateerd aan infrastructuur, integraties, front-endcomponenten of gebruik van Mendix Native);

 3. Verbetering van performance of stabiliteit;

 4. Verbetering van de UX;

 5. Verbeteren van de onderhoudbaarheid van de applicatie.

Applicaties kunnen om vele redenen worden geüpgraded. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat de prestaties van je applicatie moet verbeteren omdat de UI traag of verouderd is geworden, of je wilt de app moderniseren zodat deze gemakkelijker te onderhouden en door te ontwikkelen is.

Als je applicatie te traag is of vastloopt, kan dat frustrerend zijn voor gebruikers en kan je geld kosten door verminderde gebruikerstevredenheid en hogere ondersteuningskosten. Door je applicatie te upgraden naar de nieuwste versie van Mendix, kan je de prestaties en betrouwbaarheid ervan drastisch verbeteren.

Sommige heel oude Mendix apps draaien nog op het Mendix Cloud v3 platform, een door Mendix ingericht datacenter. Tegenwoordig draaien alle apps op Mendix Cloud v4, wat volledig gehost wordt bij AWS.

Vanaf Mendix 7 worden REST API's volledig ondersteund, waardoor je vanuit externe systemen eenvoudig toegang hebt tot de gegevens in je applicaties. Dit betekent dat je je toepassingen gemakkelijk kunt koppelen aan bestaande third party software zoals CRM en ERP.

Hoe werkt een upgrade?

De eerste fase van het proces is het uitvoeren van een eerste beoordeling van de bestaande applicatie en het identificeren van gebieden die kunnen worden verbeterd door te migreren naar de nieuwste versie van Mendix. Hieronder vallen zaken als compatibiliteitsproblemen tussen de oude en nieuwe versie van de applicatie, maar ook potentiële knelpunten door trage prestaties of vervanging van maatwerk door nieuwe functionaliteiten van Mendix.

Voor applicaties die zijn ontwikkeld met eerdere versies van Mendix, zal het upgradeproces bestaan uit het converteren van hun componenten naar de nieuwste specificatie met behulp van de nieuwste versies van Mendix Studio Pro en bijbehorende platformversie.

Om ervoor te zorgen dat er geen kritische functionaliteit verloren gaat tijdens het migratieproces is het altijd noodzakelijk een ervaren Mendix Consultant beschikbaar te hebben om de release goed te laten verlopen, je kunt hierbij denken aan:

 • Updaten van modules

 • Updaten van dependencies

 • Aanpassen of uitfaseren van maatwerk

 • Fixen van bugs in de styling als gevolg van nieuwe versie

 • Eventuele conversies van data

Zodra de upgrades zijn voltooid, kan de applicatie indien nodig worden gemigreerd naar de nieuwe versie van het platform.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het upgraden van een applicatie?

Onderhoudbaarheid

Door je applicatie regelmatig te updaten en upgraden voorkom je dat je tegen achterstallig onderhoud aanloopt. Daarnaast zijn security fixes een belangrijke reden om updates uit te voeren. Hoe langer je wacht met upgraden, hoe meer problemen je gaat ervaren.

Regelmatig worden nieuwe functies toegevoegd om de app up-to-date te houden met veranderende trends, platform-wijzigingen enzovoort. Door te upgraden naar een nieuwere versie van Mendix zorgt u ervoor dat uw applicatie goed wordt onderhouden, zodat deze blijft voldoen aan uw veranderende bedrijfsbehoeften.

Prestatieverbeteringen

Door te zorgen dat een applicatie op lange termijn makkelijker te onderhouden en uit te bereiden is, verbeter je de efficiëntie en productiviteit. Ook zorgt een moderne microservice architectuur voor een systemen makkelijker met elkaar te integreren en te koppelen zijn.

User experience

De gebruikersinterface in de nieuwste versie van Mendix is vereenvoudigd en daardoor intuïtiever en gebruiksvriendelijker geworden. Eindgebruikers merken dit in een naadloze en ervaring die goed aansluit bij de huidige eisen op mobiele devices en andere apparaten waar de apps worden gebruikt. Enkele verbeteringen zijn verbeterde UI rendering, verhoogde aanpasbaarheid en mobiele responsiveness, beschikbaarheid nieuwe front-end componenten, ondersteuning voor Progressive Web Apps (PWA) en Native mobiele apps..

App performance

Upgraden naar de nieuwste versie van Mendix verbetert de prestaties van de app op een aantal manieren:

 • Snellere laadtijden aan de voorkant worden bereikt doordat Mendix onnodige functies uit de back-end elimineert. Dit kan resulteren in een snelheidsverbetering tot 50%.

 • Met Mendix is het niet nodig om meerdere instanties van een app in een cluster te draaien. Elke instantie van de applicatie draait op een enkele node, zodat de behoefte aan middelen aanzienlijk wordt verminderd in vergelijking met de vorige generatie platforms. Afhankelijk van de usecase kan er worden gekozen om apps op meerdere nodes te draaien.

Security

De nieuwste versie van Mendix bevat verbeterde beveiligingsfuncties zoals veilige authenticatie, dynamische encryptie, gebruikers- en sessiebeheer, rolgebaseerde toegangscontrole en nog veel meer. Data wordt opgeslagen bij AWS RDS PostgreSQL en S3. Containers runnen op EC2.

Gevoelige gegevens worden ook beveiligd met SSL-technologie (Secure Sockets Layer) om een veilige verbinding te garanderen voor alle transacties en communicatie tussen de client-applicatie en de server.

Mendix major release overzicht

Mendix heeft de afgelopen jaren veel major platform upgrades gehad. In dit overzicht zie je de Mendix platform versies en hun releasedatum:

Mendix 10- juni 2023

Mendix 9 - 1 april 2021

Mendix 8 - 1 augustus 2019

Mendix 7 - 21 februari 2017

Mendix 6 - 1 oktober 2015

Mendix 5 - 25 juni 2013

Mendix 4 - 23 mei 2012

Mendix 3 - 26 juli 2011

Het is belangrijk om te weten dat wanneer er een major release uitkomt, de ondersteuning voor een verouderde platform versie komt te vervallen. Zo staat in juni 2023 de release van Mendix 10 op de agenda. Met deze release komt de ondersteuning van Mendix 7 te vervallen. Heb je een app op Mendix 7, dan is het raadzaam om een upgrade te plannen. Afhankelijk van verschillende factoren is een naar Mendix 8 of 9 aan te raden.

Expert review door Webflight

Heb je een mendix applicatie die verouderd is en wil je deze upgraden? Webflight heeft jarenlange ervaring met het bouwen, verbeteren en optimaliseren van Mendix apps. Wij kunnen een expert review van je bestaande applicatie doen waarbij we health checks uitvoeren en optimalisatie aanbevelingen doen. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over hoe Webflight u kan helpen uw Mendix applicatie te optimaliseren bekijk dan onze expert review dienst.