Spaghetti code - WebFlight

Blog

Spaghetti code

De code ziet eruit alsof het gemaakt is door beginners die voor het eerst zijn gaan programmeren! Hiermee begint de documentaire genaamd ‘Spaghetti Code’ van Zembla die 3 september 2015 werd uitgezonden. In de documentaire wordt benadrukt hoe overheidsinstanties in de afgelopen jaren 10-tallen miljoenen euro’s verspild hebben aan niet werkende software.

De fiasco’s die aangehaald worden zijn op z’n minst zorgwekkend. Buiten het feit dat er miljoenen euro’s verbrand worden aan niet werkende code, blijkt de code vaak niet goed getest te zijn, hebben beslissing nemers geen idee wat er aangeleverd wordt en is het vrijwel onmogelijk om de code op een later moment aan te passen zonder dat er op meerdere plekken in de applicatie bugs ontstaan.

Wereldwijd faalt 21% van de IT-projecten wat neerkomt op een slordige 4300 miljard euro per jaar. Om deze software foutvrij te maken werd er in 2013 in Amerika ongeveer 312 miljard dollar uitgegeven en dit geldt natuurlijk niet alleen voor overheidsinstanties, maar ook voor commerciële organisaties. In Nederland wordt er jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro verspilt aan slechte software.

Het is niets nieuws dat het schrijven van software over het algemeen veel fouten met zich mee brengt. Uit een onderzoek uit 2003 door het Amerikaanse ministerie van defensie in samenwerking met het “Software Engineering Institute” is gebleken dat elke 1000 regels code gemiddeld 5 tot 15 fouten bevatten. Developers besteden hierdoor gemiddeld de helft van hun tijd aan het oplossen van bugs. In tegenstelling tot applicatie waarbij vanaf het begin af aan automatisch getest wordt en ‘clean code’ opgeleverd wordt kost het bij applicaties waar dit achteraf gedaan moet worden 6,5 keer zoveel tijd. Wanneer er begonnen wordt met het toevoegen van tests in de test fase kost het 15 keer zoveel tijd en dit loopt na implementatie op tot wel 100 keer zoveel.

Dit is de reden waarom WebFlight Continuous Quality heeft geintroduceerd.

Meer weten over onze cases, up-to-date blijven over onze blogs en op de hoogte blijven van alles binnen WebFlight?

Laat je gegevens achter en wij houden je op de hoogte!